ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un brad metalic de Crăciun tronează în mijlocul ruinelor unuia dintre orașele devastate de conflictul  din Siria. Peisajul dezolant nu îi descurajează pe localnici, care, pas cu pas, încearcă să revină la viața de zi cu zi. În fața unei astfel de scene, creștinii din Homs au sărbătorit Nașterea lui Iisus Hristos. Fără coșmarul atacurilor jihadiștilor, fără spaima bombardamentelor, doar cu bucuria de a se reîntoarce la viață și de a sărbători creștinește Crăciunul. Sărbătoare pe care ar dori să o împărtășească cu cei dragi, dar acre deja se află, ca refugiați, în Europa, și pe care acum îi  îndeamnă să se întoarcă acasă.
 
Televiziunea kurdă prin satelit Rudaw a publicat un filmuleț din cartierul creștin Hamidiyeh, unde oamenii au pregătit o scenă unde urma să aibă loc un spectacol pentru copii. Într-un colț al Bisericii Sfânta Maria, lângă bradul împodobit, urmează să fie așezată scena Nativității.

„Acest brad era pregătit încă din 2014, era mai mic. Era momentul în care tocmai revenisem acasă în cartierul total distrus”, povestește Rula Barjour, directorul Fundației Casa Mia, directorul Fundației Casa Mia.  Anul acesta, spune ea, odată ciu revenirea multora dintre localnici, oamenii au început să simtă că trăiesc din nou. 

„În anii trecuți, de Sărbători, atmosfera era foarte tristă, pentru că sufeream de pe urma distrugerilor și atacurilor. Slujbele de Crăciun erau ținute printre ruinele din Biserică”, spune preotul Emad al-Khouri de la Biserica Sfânta Maria, în filmuleț.

Homs, cândva al treilea oraș al Siriei și principalul centru industrial, a devenit în ultimii ani o fantomă. Totul s-a transformat într-o imensitate ruine, sute de clădiri fiind spulberate de bombe.

În vară, armata siriană a eliberat de jihadiști și ultima fortăreață a acestora din provincia Homs, după luni de bătălii între forțele președintelui Assad și gruparea Stat Islamic.