Un brad metalic de Crăciun tronează în mijlocul ruinelor unuia dintre orașele devastate de conflictul  din Siria. Peisajul dezolant nu îi descurajează pe localnici, care, pas cu pas, încearcă să revină la viața de zi cu zi. În fața unei astfel de scene, creștinii din Homs au sărbătorit Nașterea lui Iisus Hristos. Fără coșmarul atacurilor jihadiștilor, fără spaima bombardamentelor, doar cu bucuria de a se reîntoarce la viață și de a sărbători creștinește Crăciunul. Sărbătoare pe care ar dori să o împărtășească cu cei dragi, dar acre deja se află, ca refugiați, în Europa, și pe care acum îi  îndeamnă să se întoarcă acasă.
 
Televiziunea kurdă prin satelit Rudaw a publicat un filmuleț din cartierul creștin Hamidiyeh, unde oamenii au pregătit o scenă unde urma să aibă loc un spectacol pentru copii. Într-un colț al Bisericii Sfânta Maria, lângă bradul împodobit, urmează să fie așezată scena Nativității.

„Acest brad era pregătit încă din 2014, era mai mic. Era momentul în care tocmai revenisem acasă în cartierul total distrus”, povestește Rula Barjour, directorul Fundației Casa Mia, directorul Fundației Casa Mia.  Anul acesta, spune ea, odată ciu revenirea multora dintre localnici, oamenii au început să simtă că trăiesc din nou. 

„În anii trecuți, de Sărbători, atmosfera era foarte tristă, pentru că sufeream de pe urma distrugerilor și atacurilor. Slujbele de Crăciun erau ținute printre ruinele din Biserică”, spune preotul Emad al-Khouri de la Biserica Sfânta Maria, în filmuleț.

Homs, cândva al treilea oraș al Siriei și principalul centru industrial, a devenit în ultimii ani o fantomă. Totul s-a transformat într-o imensitate ruine, sute de clădiri fiind spulberate de bombe.

În vară, armata siriană a eliberat de jihadiști și ultima fortăreață a acestora din provincia Homs, după luni de bătălii între forțele președintelui Assad și gruparea Stat Islamic.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews