ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marta Kauffman și-a cerut iertare pentru lipsa de diversitate a celui mai de succes serial din istoria televiziunii și a promis donații de milioane de dolari pentru educația negrilor.

Într-un interviu acordat LA Times, Kauffman, co-creatoare a serialului Friends, a declarat că este „dureros” că personajele principale nu sunt suficient de „diverse” pentru standardele actuale:

„Să îți reunoști și să îți accepți vinovăția nu este ușor.”

Ea a explicat că în perioada 1994-2004, când a fost difuzat serialul, îi lipsea conexiunea cu comunitatea de culoare:

„Ce face acest lucru cu adevărat emoționant pentru mine este că îmi doresc acum această conexiune pe care atunci nu am avut-o. Îmi doresc mult, mult de tot, această conexiune cu comunitatea de culoare pe care nu am avut-o. Din cauza Friends, nu am ajuns să o am.”

Acum, pentru a-și răscumpăra „vinovăția”, Kauffman spune că va dona 4 milioane de dolari catedrei de studii africane și afro-americane de la Universitatea Brandeis.

„M-am străduit din greu să devin o aliată, o anti-rasistă. Și acest lucru (donația) mi s-a părut o modalitate de a participa la comunicare (cu comunitatea de culoare) din punctul de vedere al unei femei albe.”

Iar procesul de turnare a țărânii în cap nu s-a oprit aici.

„Vreau să spun că, în momentul în care mi-am acceptat vinovăția și am încetat să mă mai chinui, acest lucru nu m-a ușurat, dar m-a înălțat. Însă până la viitoarea mea producție, când voi putea să fac lucrurile așa cum trebuie, nu s-a terminat.”

Și, la fel ca în ședințele de partid de pe vremuri, după autocritică au urmat angajamentele:

„Vreau să dau asigurări în legătură cu fiecare producție pe care o voi face de acum încolo că sunt conștientă că trebuie să angajez persoane de culoare și că trebuie să caut activ tineri scenariști de culoare. Vreau să se știe că voi acționa diferit de acum încolo. Și atunci o să mă simt ușurată.”

În ciuda bunelor sale intenții, tovarășa Kauffman continuă să manifeste multe carențe în pregătirea sa ideologică. Ea a demonstrat limite nepermise, neabordând deloc, de exemplu, lipsa flagrantă a minorităților sexuale din serial.