ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În capitala Tbilisi, sute de creștini și conservatori au venit să protesteze la premiera primului film pro-homosexualitate din Georgia, „And Then We Danced” (Și, atunci, am dansat), informează BBC

Regizată de georgianul cu cetățenie suedeză Levan Akin, pelicula arată cum Merab, un bărbat care practică dansuri tradiționale, „își descoperă sexualitatea”, adică atracția pentru un alt bărbat, în timpul unor exerciții de dans de la Ansamblul Național Georgian.

În cadrul unui interviu pentru revista Variety, regizorul filmului spune că a vrut să ilustreze „provocările confruntării cu homosexualitatea într-o societate conservatoare, speranța într-o nouă generație și rolurile pe care le au arta și tradiția”.

Suedia a selectat acest film ca s-o reprezinte în competiția pentru cel mai bun lungmetraj internațional de Oscar.

Biserica Ortodoxă a Georgiei a criticat premiera filmului, numind proiecția „un atac împotriva bisericii”.

Și utilizatorii platformelor de social media au reacționat rapid. Grupul de Facebook Alt-Info, de orientare conservatoare, a postat o filmare în care îndeamnă pe toți cei care se opun propagandei homosexuale să protesteze împotriva premierei filmului „And Then We Danced”.

Zurab Makharadze, cel care a inițiat apelul la protest, afirmă că lansarea filmului pro-homosexualitate este doar una dintre mișcările unui mai amplu „război informațional și ideologic între conservatorism și liberalism”. El motivează că protestul „nu este îndreptat doar împotriva unui singur film dement, ci este o mobilizare a forțelor conservatoare împotriva sistemului liberal”.

De cealaltă parte, susținătorii filmului îi acuză pe criticii acestuia de extremism, ură și venin.

„În această săptămână, atât de mulți fasciști au primit timp de antenă, încât mă îndoiesc că toată ura, minciuna și mizeria pot fi depășite de un film bun”, este de părere cineastul georgian Gogi Gvakharia.
   
Mișcările de protest împotriva unor filme controversate nu sunt o noutate în Georgia. În 2006, în capitala Tbilisi a avut loc un miting similar împotriva filmului „Codul lui Da Vinci”, regizat de Ron Howard, după cartea cu același titlu publicată de Dan Brown în 2003.
 
Georgia este o fostă republică sovietică, în prezent independentă, delimitată la vest de Marea Neagră, la nord de Rusia, la sud de Turcia și Armenia, iar la est, de Azerbaidjan. Cu un teritoriu de 69,700 km² și o populație de 4,3 milioane de locuitori, Georgia face legătura dintre Europa de Est și Asia de Vest, potrivit Wikipedia.
 
Deoarece creștinismul s-a răspândit în ținuturile caucaziene încă din secolul al IV-lea, patrimoniul cultural al Georgiei însumează unele dintre cele mai vechi monumente ale arhitecturii creștine. Și mai târziu, între secolele al XI-lea și al XIII-lea, au fost ridicate lăcașe de cult remarcabile, atât prin arhitectură, cât și prin ansamblurile de picturi murale pe care le adăpostesc.
 
Din 2004, Georgia a adoptat ca simbol național drapelul cu cinci Cruci, reluând, după o pauză de aproape 500 de ani, însemnul vechiului Regat Georgian. Stema Georgiei îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe, biruind balaurul antropofag, de unde a derivat și numele fostei republici gruzine.