Creștinii copți  au fost nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace 2018 pentru puterea lor de a nu ceda în fața persecuțiilor și crimelor la care au fost supuși de guvernele și grupurilor teroriste din Egipt și din alte colțuri ale lumii. Este petntru prima dată când un grup etnic religios este nominalizat la Nobelul pentru Pace.

Creștinii copți, care ar însuma 20 de milioane în întreaga lume, au fost victime, secole la rând, ale actelor de violență și opresiune pentru practicarea credinței creștine, în special în Egipt.

Deși organizații precum Crucea Roșie au câștigat Premiul Nobel pentru Pace, acesta nu a fost niciodată acordat unui grup etnic-religios.

Nominalizarea a fost confirmată de Coptic Orphans, o organizație internațională de dezvoltare cu sediul în S.U.A. Comitetul Nobel norvegian nu face niciodată publică identitatea candidaților.

Beneficiarul Premiului Nobel pentru Pace va fi anunțat pe 5 octombrie.

Potrivit unui raport din 2018 al organizației creștine Open Doors, creștinii din Egipt se confruntă cu „persecuții fără precedent”. Anul trecut, potrivit raportului, 128 creștini egipteni au fost uciși pentru credința lor și peste 200 au fost izgoniți din casele lor.

În 2011, creștinii copți din Cairo au organizat un protest pașnic după ce biserica lor a fost demolată. Protestatarii au fost atacați de forțele de securitate și de  armată, violențe care s-au soldat cu 28 de morți și peste 200 de răniți. Peste 80 de biserici copte au fost incendiate după Primăvara Arabă din 2013 din Egipt și venirea la puetere a Fraților Musulmani. ISIS a jurat să extermine creștinii copți, numindu-i „prada preferată”, în 2015 jihadiștii islamici decapitând 21 de creștini copți în Libia.

În fața tuturor aceste atacuri, creștinii nu au reacționat niciodată violent, obținând astfel recunoașterea pe bună dreptate a candidaturii la Premiul Nobel pentru Pace.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews