ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creștinii copți  au fost nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace 2018 pentru puterea lor de a nu ceda în fața persecuțiilor și crimelor la care au fost supuși de guvernele și grupurilor teroriste din Egipt și din alte colțuri ale lumii. Este petntru prima dată când un grup etnic religios este nominalizat la Nobelul pentru Pace.

Creștinii copți, care ar însuma 20 de milioane în întreaga lume, au fost victime, secole la rând, ale actelor de violență și opresiune pentru practicarea credinței creștine, în special în Egipt.

Deși organizații precum Crucea Roșie au câștigat Premiul Nobel pentru Pace, acesta nu a fost niciodată acordat unui grup etnic-religios.

Nominalizarea a fost confirmată de Coptic Orphans, o organizație internațională de dezvoltare cu sediul în S.U.A. Comitetul Nobel norvegian nu face niciodată publică identitatea candidaților.

Beneficiarul Premiului Nobel pentru Pace va fi anunțat pe 5 octombrie.

Potrivit unui raport din 2018 al organizației creștine Open Doors, creștinii din Egipt se confruntă cu „persecuții fără precedent”. Anul trecut, potrivit raportului, 128 creștini egipteni au fost uciși pentru credința lor și peste 200 au fost izgoniți din casele lor.

În 2011, creștinii copți din Cairo au organizat un protest pașnic după ce biserica lor a fost demolată. Protestatarii au fost atacați de forțele de securitate și de  armată, violențe care s-au soldat cu 28 de morți și peste 200 de răniți. Peste 80 de biserici copte au fost incendiate după Primăvara Arabă din 2013 din Egipt și venirea la puetere a Fraților Musulmani. ISIS a jurat să extermine creștinii copți, numindu-i „prada preferată”, în 2015 jihadiștii islamici decapitând 21 de creștini copți în Libia.

În fața tuturor aceste atacuri, creștinii nu au reacționat niciodată violent, obținând astfel recunoașterea pe bună dreptate a candidaturii la Premiul Nobel pentru Pace.