ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre porțile din jurul orașului antic Ninive din Irak, veche de peste 2.500 de ani, a fost distrusă de luptătorii grupării Stat Islamic, care duc o adevărată campanie de înlăturare a relicvelor arheologice de dinainte de islam. Se pare că jihadiștii au început să dezmembreze tot zidul din jurul orașului și să vândă blocurile de piatră, potrivit unei surse din cadrul Institutului britanic pentru studii irakiene, citată de The Independent.

Poarta Mashqi, numită și "Poarta lui Dumnezeu", era una dintre marile intrări din zidurile care protejau orașul asirian Ninive, aflat în apropiere de Mosul. Orașul Ninive, la care se face referire în Biblie, datează din secolul al VII-lea î. Hr și era odată cea mai mare cetate din lume. Ninive a fost ultima capitală a Imperiului asirian, atingând o înflorire maximă în secolul al VII-lea î.Hr. Orașul a fost distrus de babilonieni și mezi.

La Mosul, unul dintre cele mai mari orașe controlate de SI, i-au căzut deja victime campaniei de distrugere muzeul, biblioteca, universitatea și numeroase moschei, biserici și altare vechi.

În februarie 2015, Statul Islamic a dat publicității o filmare în care se arată cum militanții săi vandalizează muzeul și distrug statui antice, inclusiv una înfățișând un bou înaripat ce reprezenta o zeitate asiriană.