ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestatarii și poliția s-au confruntat luni, într-un cartier din capitala chiliană Santiago, din cauza lipsei alimentelor pe fondul crizei sanitare.Televiziunile locale au prezentat imagini în care a putut fi observat că poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă asupra protestatarilor din El Bosque, care inițial au aruncat cu pietre și au incendiat diverse obiecte, anunță BBC.

Primarul regiunii, Sadi Melo, a declarat la un post local de radio că acest cartier se confruntă cu „o situație foarte complexă" din cauza „foametei și lipsei locurilor de muncă". Într-un comunicat, autoritățile locale au spus că au fost distribuite aproximativ 2.000 de pachete de ajutorare, dar au avertizat Guvernul că nu pot face față cererii.Președintele Sebastián Piñera a promis ulterior, într-o intervenție televizată, că guvernul său va oferi în următoarea săptămână 2,5 milioane de pachete de mâncare și alte materiale esențiale. Prioritate vor avea „familiile cele mai vulnerabile", a spus Piñera.
 
După acest anunț, primarul capitalei, Felipe Guevara, i-a încurajat într-un mesaj publicat pe Twitter pe locuitori să urmeze regulile și să rămână acasă.
 
Chile, unde tulburările sociale au început în octombrie 2019, a înregistrat peste 46.000 de cazuri de Covid-19 și 478 de decese. O creștere recentă a numărului de cazuri a dus la impunerea de restricții în capitală, weekendul trecut.
 
Conform BBC, protestul de la Santiago face parte dintr-un model din ce în ce mai mare de rezistență față de blocarea impusă de autoritățile statelor din America Latină.

În Brazilia, sute de oameni din cea mai mare favela din Sao Paulo protestat în fața palatului guvernatorului de stat cerând mai mult sprijin.

În Columbia, oamenii au atârnat pânze roșii în afara caselor lor pentru a spune că le este foame.

Și în El Salvador, oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva blocajului.

Guvernele latino-americane se luptă cu modul de a menține populațiile sărace în blocaj cu resurse financiare firave și sisteme sociale slabe.