ACTUALIZARE 1.02/ 16:16 Italia nu îl recunoaște pe Juan Guaido ca președinte al Venezuelei, întrucât guvernul de la Roma se opune ingerinței în afacerile interne ale oricărei țări, a declarat joi subsecretarul de stat din MAE italian Manilo Di Stefano, citat de agenția EFE.

„Italia nu îl recunoaște pe Guaido pentru că suntem total împotrivă ca o țară sau un grup de țări să poată determina politica internă a unei țări. Este vorba despre principiul neingerinței și este recunoscut de ONU'”, a punctat responsabilul italian într-o declarație dată la postul de televiziune Tv2000.

El a explicat astfel abținerea eurodeputaților italieni membri ai partidelor ce formează coaliția de guvernare de la Roma, Liga și Mișcarea 5 Stele (M5S), la votul rezoluției din Parlamentul European, prin care acest for l-a recunoscut joi pe opozantul Juan Guaido drept "președinte interimar legitim" al Venezuelei și le-a cerut tuturor țărilor UE să facă același lucru.

Subsecretarul de stat din MAE italian, membru al partidului M5S, a mai argumentat că prioritatea acum ar trebui să fie evitarea unui război în Venezuela și repetarea în această țară a greșelilor făcute în Libia.
 
 Știrea inițială

Parlamentul European a votat joi pentru recunoașterea liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept președinte interimar legitim al Venezuelei și a cerut liderilor UE să facă același lucru, scrie RT.
 
Rezoluția solicită conducerii Uniunii Europene să adopte „o poziție puternică
și comună” și să-l recunoască pe Guaido ca „singurul președinte interimar legitim al națiunii sud-americane, până când vor fi organizate noi alegeri pentru  „restabilirea democrației”.

Deputații europeni au promis, de asemenea, „sprijinul deplin” pentru  parlamentul din Venezuela, controlat de opoziție, îndemnând statele UE să „acrediteze” trimiși opoziției la Uniunea Europeană. Documentul a fost adoptat cu 439 de voturi „pentru”, 104 „împotrivă” și 88 de abțineri.

Pe de altă parte, șeful legislativului venezuelean Juan Guaido a recunoscut că între opoziție și reprezentanți ai armatei și serviciilor de securitate au avut loc întâlniri secrete și a dat asigurări că majoritatea interlocutorilor săi au fost de acord că actualul statu quo al Venezuelei nu mai poate continua, potrivit AFP, Reuters și Agerpres.
 
„Am avut întâlniri clandestine cu membri ai forțelor armate și forțelor de securitate. Este crucial ca armata să-l priveze pe Maduro de sprijinul său pentru a permite o schimbare de guvernare”, susține Guaido într-un editorial publicat miercuri seara în New York Times. 

Această declarație survine la patru zile după ce atașatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul José Luis Silva, a declarat că nu-l mai recunoaște pe Nicolas Maduro ca președinte legitim al țării, lansând un apel către „frații militari” să-l sprijin pe Juan Guaido.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews