Administrația Trump a intensificat presiunea asupra președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, anunțând sancțiuni împotriva companiei petroliere de stat PDVSA, scrie The Guardian.  Casa Albă a avertizat că Statele Unite ar putea bloca imediat cel puțin 7 miliarde de dolari în activele deținute de Nicolas Maduro și înalții oficiali de la Caracas.

Venezuela este unul din cei mai mari producători de petrol din lume, iar compania de stat Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) este o sursă importantă de valută care întărește regimul lui Maduro, chiar dacă țara se află într-o profundă criză economică. 

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, și consilierul pentru securitatea națională, John Bolton, s-au alăturat Secretarului de Stat al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, în cadrul unei conferințe de presă luni, pentru a anunța noile sancțiuni, despre care au afirmat că au fost păstrate în secret înainte de anunț.

În ceea ce privește publicarea sancțiunilor, Casa Albă a avertizat "toate opțiunile sunt pe masă" atunci când vine vorba de rezolvarea conflictului din Venezuela.

Steve Mnunchin, secretarul american al Trezoreriei, a anunțat într-o conferință de presă că sancțiunile vor ajuta la pedepsirea „celor responsabili de declinul tragic al Venezuelei” și îl ajută pe Juan Guaido, liderul opoziției care săptămâna trecută s-a autoproclamat președintele legitim al Venezuelei și a fost recunoscut de SUA.

Sancțiunile, care reprezintă cea mai dură măsură economică luată de SUA împotriva lui Maduro până în prezent, vin la cinci zile după ce declarația lui Guaido a stârnit o criză politică în țară.

John Bolton, consilierul pe securitate națională, a declarat că bunuri în valoare de șapte miliarde de dolari al PDVSA vor fi blocate imediat iar compania va pierde aproximativ 11 miliarde de dolari în exporturi în următorul an.

Bolton a afirmat că sancțiunile reprezintă o încercare de a ameliora „sărăcia, foametea și criza umanitară” din națiunea sud-americană și de a-l opri pe Maduro să fure bunurile poporului din Venezuela.

Exporturile de petrol ale Venezuelei către SUA au scăzut constant în decursul anilor, în mod deosebit în ultimul deceniu, în condițiile în care producția a scăzut din cauza crizei economice și politice de lungă durată. Cu toate acestea, Venezuela a rămas în mod constant al treilea sau al patrulea cel mai mare furnizor de țiței către Statele Unite, iar orice întrerupere a importurilor ar putea fi costisitoare pentru rafinării. În 2017, Venezuela a asigurat aproximativ 6% din importurile de țiței din SUA.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews