O Cruce imensă din beton de pe insula grecească Lesbos, ridicată la începutul lunii septembrie pe o stâncă, cu fața spre mare, a fost distrusă în noaptea de 7 octombrie. Autorii infracțiunii nu sunt cunoscuți, chiar dacă există unele ipoteze despre motivația acestui gest.

Simbolul creștin pare să fie deranjant pentru organizațiile locale care primesc migranții. Peste 6.500 de persoane locuiesc încă pe insulă. Potrivit site-ului Lesbos News, cu doar câteva săptămâni în urmă, ONG-ul „Coexistența și comunicarea în Marea Egee” a trimis o scrisoare primarului municipalității cerând înlăturarea Crucii, care i-ar fi ofensat pe musulmanii ajunși pe insulă.
„Crucea a fost ridicată pentru a împiedica migranții și refugiații să vină aici să înoate. Acest act este ilegal și ofensator, în special față de simbolurile creștinismului, care sunt unele ale iubirii și sacrificiului, nu ale rasismului și al intoleranței”, se spune în scrisoarea ONG-ului,  fără a se menționa de ce o Cruce ar urma să împiedice înotătorii de ocazie. 
 
Scrisoarea se încheie cu următorul mesaj:„Scăpați de acest simbol religios inadecvat într-un loc în care oamenii înoată”.

La scurt timp după trimiterea scrisorii, Crucea din beton armat a fost dată jos, lucru care i-a făcut pe locuitorii insulei să protesteze. Potrivit unui ziar elen, Ta Nea, locuitorii insulei au anunțat deja că o vor reconstrui.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews