Aproape 30.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită Oxford University Press să schimbe definițiile „sexiste” ale cuvântului „femeie” în unele dintre dicționarele sale, scrie The Guardian.

Lansată în această vară de Maria Beatrice Giovanardi, petiția arată că dicționarele Oxford, considerate o adevăartă Biblie a limbii engleze, conțin cuvinte precum „bitch, besom, piece, bit, wench, petticoat, frail, bird, bint, biddy, filly” ca sinonime pentru femeie .
 
Expresiile alese pentru a arăta folosirea cuvântului femeie sunt: „Ms September va întruchipa o femeie profesionistă, sexy, inteligentă și care a făcut carieră” și „Ți-am spus să fii acasă când voi ajunge acasă, femeiușcă”. Astfel de propoziții prezintă „femeile ca obiecte sexuale, subordonate și / sau ceva deranjant pentru bărbați”, se arată în petiție.
 
Semnatarii solicită OUP „să elimine toate frazele și definițiile care discriminează și să promoveze femeile și / sau să comunice proprietatea femeilor pentru bărbați”, să „extindă rubrica din dicționar pentru„ femeie ”și să„ includă exemple reprezentative pentru minorități, pentru, de exemplu, o femeie transgender, o femeie lesbiană etc ”.

Drept răspuns, Katherine Connor Martin, șefa strategiei de conținut lexical a OUP, a declarat că editorii investighează „dacă există sensuri ale cuvântului femeie care nu sunt acoperite în actualele dicționare, dar trebuie adăugate într-o actualizare viitoare”.

Subliniind că afirmațiile din petiție nu provin din  Oxford English Dictionary și din Oxford Thesaurus of English, care au fost create pe baza „utilizării reale” a limbii, Martin a spus: „ Dacă există dovezi ale unui cuvânt ofensator sau a unei semnificații utilizate pe scară largă în limba engleză, acesta nu va fi exclus din dicționar doar pe motiv că este jignitor”.
 
Semnatarii petiției critică, de asemenea, faptul că „definiția unui„ bărbat ”este mult mai exhaustivă decât cea a unei„ femei ”- cu 25 de exemple pentru bărbați, comparativ cu doar cinci pentru femei”. 
 
Petiția se referă și la abuzurile din mediul online asupra femeilor, susținând că utilizarea limbii trebuie să se schimbe pentru a rezolva această problemă.„Putem face un pas serios spre reducerea răului pe care îl cauzează tinerelor și femeilor, privind la limba noastră - iar acest lucru trebuie să înceapă cu dicționarul”, se mai afrimă in petiție.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews