ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a obținut 79,7% de voturi la alegerile prezidențiale de duminică, potrivit unui sondaj oficial realizat la ieșirea din birourile electorale, în timp ce candidata surpriză a opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a obținut 6% din sufragii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Dacă cea mai mare parte a birourilor de votare s-au închis la ora 20:00 (17:00 GMT), unele au fost autorizate să rămână deschise din cauza afluenței alegătorilor. „Sper că votul se va termina de asemenea fără probleme” în aceste locuri, a declarat la televiziunea publică președinta Comisiei electorale, Lidia Ermoșina.

Ciocniri violente au avut loc între poliție și protestatari duminică noapte în marile orașe din Belarus după ce presa de stat a anunțat că Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a  câștigat un al șaselea mandat consecutiv, relatează luni dpa, potrivit agerpres.

Peste 50 de persoane au fost reținute la Minsk și mai mult de 120 la nivel național, a anunțat organizația pentru drepturile omului Viasna.Unii susținători ai candidatei opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, au organizat festivități neoficiale pentru a-i sărbători victoria în alegeri la Minsk, în primele ore ale zilei de luni.Ea a refuzat să accepte înfrângerea, în timp ce media de stat a anunțat că Lukașenko ar fi obținut peste trei sferturi din voturi cu numărătoarea încă în curs de desfășurare, iar sondajele independente arătau că conducea Tihanovskaia în rezultate.
 
Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a scris luni dimineață pe Twitter că personalul său a asistat la „utilizarea de 6 grenade de șoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanțe de cauciuc) în mulțimi” la Minsk. „Cel puțin 6 ambulanțe au apărut din spatele liniilor de poliție, cu sirenele pornite”.
 
Mass-media de stat a raportat ulterior că situația era sub control și că un comitet de criză s-a reunit la Ministerul de Interne.

Lukașenko, în vârstă de 65 de ani, a condus fosta republică sovietică din Europa de Est, dintre Rusia și Polonia, membră a UE, timp de un sfert de secol, tolerând puțin disidența.