ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Legislativul de la Havara se reunește, joi, pentru a-l valida pe succesorul lui Raúl Castro, care a condus insula timp de un deceniu, după retragerea lui Fidel Castro, răpus de boală în 2016.

Numărul doi al executivului cubanez, Miguel Diaz-Canel, a fost desemnat miercuri unic candidat pentru a-i urma în funcție președintelui Raul Castro a cărui plecare va pune capăt joi celor șase decenii de putere exclusivă a fraților Castro, comentează AFP, preluată de Agerpres.

„În numele Comisiei naționale de candidaturi, am responsabilitatea și onoarea de a vă propune ca președinte al Consiliului de Stat și de miniștri al Republicii Cuba pe tovarășul Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez", a declarat în fața Adunării președinta acestei comisii, Gisela Duarte.


De la Revoluția din 1959, Cuba a cunoscut numai o singură tranziție adevărată la conducerea sa, în 2006, când Fidel Castro, grav bolnav, a predat ștafeta fratelui său mai mic după peste 40 de ani de conducere unică.

Ajuns la putere, Raul Castro a demarat o serie de reforme altădată de neacceptat, ca deschiderea economiei spre micile întreprinderi private, dar mai ales a aranjat apropierea spectaculoasă cu Statele Unite, dușmanul din perioada Războiului Rece.

În 2015, cele două țări și-au reluat legăturile diplomatice, iar în anul următor președintele american la acea dată, Barack Obama, a efectuat o vizită istorică pe insulă. După instalarea republicanului Donald Trump la Casa Albă, normalizarea a fost serios încetinită.

Fidel s-a stins din viață la sfârșitul lui 2016 și este acum rândul lui Raul, 86 de ani, să cedeze locul, de această dată unui reprezentant al noii generații.

Numărul doi al regimului din 2013, Miguel Diaz-Canel este un om al sistemului care a fost pregătit să își asume cele mai înalte funcții. El reprezintă frecvent guvernul în străinătate, iar aparițiile sale în media sunt din ce în ce mai dese.

Avocat al dezvoltării internetului pe insulă, el a știut să-și prezinte o imagine de modernitate, rămânând laconic în declarații. De asemenea, el s-a arătat intransigent față de disidența cubaneză sau de diplomații prea dispuși să critice regimul.

După ce numirea sa va fi confirmată, acest inginer în electronică născut după Revoluție va trebui să-și consolideze puterea și să continue necesara "actualizare" a modelului economic cubanez creionată de Raul Castro.

Sarcini dificile pentru un personaj cu un profil mai degrabă discret care a crescut în umbra eșaloanelor puterii.

Pentru prima dată după decenii, președintele nu mai este un participant la Revoluția din 1959, nu va mai purta uniforma de culoare verde măsliniu și nu va conduce Partidul Comunist Cubanez.