ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adunarea Națională cubaneză a aprobat o lege care interzice statuile în memoria lui Fidel Castro și denumirea locurilor publice după el, așa cum și-a dorit liderul revoluționar care a murit luna trecută, relatează Reuters.

Castro a spus întotdeauna că nu își dorește un cult al personalității, deși criticii spun că acest cult oricum era prezent peste tot. Declarațiile sale erau imprimate pe afișe din toată țara, iar numele său era invocat la toate evenimentele publice.

„Spiritul său de luptă va rămâne în conștiința tuturor revoluționarilor cubanezi, astăzi, mâine și pentru totdeauna”, a spus președintele Raul Castro, fratele mai mic al lui Fidel, în Adunarea Națională.

Cel mai bun mod de a-i aduce un omagiu lui "El Comandante” este ca oamenii să respecte și să aplice conceptul său de revoluție, a adăugat el.

Noua lege nu le interzice artiștilor să folosească numele sau figura lui Fidel Castro în muzică, literatură, dans, cinematografie sau alte arte, a explicat presa de stat.

De asemenea, fotografiile cu fostul lider din birouri, instituții de învățământ sau publice pot rămâne.


După moartea lui Fidel Castro, o fotografie mare cu el, îmbrăcat în uniformă militară, cu o pușcă, a fost amplasată pe fațada unei clădiri din Piața Revoluției din Havana.

Castro, care a construit un stat comunist la porțile SUA și a sfidat tentativele Statelor Unite de a-l îndepărta de la putere, a murit pe 25 noiembrie, la vârsta de 90 de ani, la opt ani după ce i-a predat puterea lui Raul.

Cuba a comemorat moartea sa cu nouă zile de doliu național și două ceremonii funerare.