ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adunarea Națională a Puterii Populare (Parlamentul) din Cuba a început sâmbătă dezbaterea textului unei noi Constituții a țării, care elimină termenul „comunism„ și include dreptul la proprietate privata.
 
Varianta constituțională propusă dezbaterii, de sâmbătă până luni, celor peste 600 de deputați cubanezi menționează doar „socialismul" ca politică de stat, a dezvăluit presa oficială, față de textul în vigoare din 1976 care consemna, la articolul 5, înaintarea "spre societatea comunistă".
 
„Aceasta nu vrea să arate că renunțăm la ideile noastre, ci că, în viziunea noastră, ne gândim la o țară socialistă, suverană, independentă, prosperă și durabilă", a argumentat săptămâna aceasta președintele Adunării Naționale, Esteban Lazo, în timpul sesiunilor preliminare în care parlamentarii au analizat propunerea de reformă constituțională. 

Pentru a apăra suprimarea termenului „comunism", Lazo a susținut de asemenea, potrivit publicației de stat Granma, că situația actuală din Cuba și contextul internațional diferă mult în comparație cu anul 1976. 

Pe de altă parte, articolul 21 al noului text supus dezbaterii recunoaște "alte forme de proprietate precum cooperativa, proprietatea mixtă și proprietatea privată" și admite investițiile străine ca "o necesitate și un element important al dezvoltării". 

Articolele dedicate economiei în noul text sunt mult diferite față de actuala Constituție cubaneză, care recunoaște doar proprietatea de stat și cooperativa agricolă, în conformitate cu modelul de stat comunist impus de fostul lider Fidel Castro, după Revoluția din 1959.

În plan politic, textul proiectului confirmă că nu vor exista schimbări în „caracterul socialist al sistemului politic și social„ și menține ca „forță conducătoare supremă„ Partidul Comunist Cubanez (unicul legal), însă instituie postul de președinte al Republicii, limitează mandatul acestuia la zece ani și propune crearea unei funcții de prim-ministru. 

O altă schimbare preconizată de reforma constituțională de la Havana propune definirea căsătoriei ca „uniune între două persoane", ceea ce ar deschide poarta spre mariajele homosexuale, una dintre principalele revendicări ale comunității LGBTI din țară, notează EFE. 

Constituția în vigoare în Cuba definește căsătoria ca "uniunea voluntară dintre un bărbat și o femeie", ceea ce împiedica aprobarea unei modificări a Codului Familiei care să legalizeze uniunile între persoane de același sex. 

Se preconizează ca luni să fie aprobat în plen proiectul noii Constituții, după care acesta va fi supus consultării populare.