ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Crima monstruoasă care s-a petrecut sâmbătă, în Capitala Turciei, a lăsat o lume întreagă cu gura căscată. O țară puternică și de mare încredere pentru turiștii din întreagă lume, inclusiv pentru cei români, a devenit dintr-o dată, scena unui adevărat măcel.

Câteva detalii însă despre tensiunea din Turcia au fost dezvăluite, azi, de fostul ambasador al Serbiei la Ankara, Dușan Spasojevici.

Acesta spune că problemele au început din momentul în care partidul președintelui Erdogan a pierdut majoritatea absolută.

"Au fost mari probleme în ultimele săptămâni din cauza faptului că pentru prima oară din 2013, Erdogan nu a mai reușit să câștige o majoritate absolută pentru a guverna. Asta a făcut ca toată lumea să suspecteze pe toată lumea și situația a devenit foarte instabilă. Alegeri sunt programate pe 1 noiembrie, Turcia este extrem de implicată în criza siriană și toate acestea se reflectă în viața de zi cu zi", a spus diplomatul.

Spasojevici afirmă că un astfel de atac putea fi prevăzut.

"Un atac similar a avut loc în iunie, iar ce s-a întâmplat azi va produce diviziuni și mai mari. Kurzii vor vota pentru partidul lor, Erdogan își va reafirma poziția ca un lider democratic. Este o zi neagră pentru Turcia, e cel mai agrav atac înregistrat în istoria modernă a țării", a spus sârbul.


Fostul ambasador al Serbiei afirmă că Turcia este supusă la mari presiuni externe.

"Turcia este prinsă între ciocan și nicovală, adică între Rusia și Statele Unite ale Americii. În timp ce Washingtonul a fost criticat la Ankara, totuși turcii susțin acțiunile SUA în Siria și critică Rusia, dar, pe de altă parte, Președintele Vladimir Putin a fost primul care s-a oferit să ajute în aceste momente. S-a creat și deschis un front împotriva kurzilor, care sunt cam 15 milioane, ceea ce înseamnă că unul din cinci cetățeni turci este kurd. Turcia este într-o căutare continuă a unui echilibru și Erdogan nu îl găsește. Situația este extrem de instabilă și ar putea continua și după 1 noiembrie, când am putea și mai multe acțiuni de acest gen", a adăugat diplomatul într-o emisiune la televiziunea B92.