Cozi formate de cu noapte la magazinele alimentare. Curent și apă câteva ore pe zi. Absența cronică de pe piață a unor produse de bază. Nu este România anilor '80, ci Venezuela zilelor noastre. Cum de a ajuns țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume în această situație?

Criza economică din Venezuela, țară sud-americană cu aproximativ 31 de milioane de locuitori, a început să își facă simțită prezența încă de acum trei ani, de când prețul petrolului a coborât considerabil. Țițeiul reprezintă 90% din exportul Venezuelei, iar scăderea prețului la petrol a însemnat prăbușirea veniturilor guvernamentale, scrie lifegate.it.

În aceste condiții, administrației președintelui Maduro i-a venit din ce în ce mai greu să continue ceea ce fostul lider socialist Hugo Chavez a început, cu un succes popular incontestabil: subvenționarea alimentelor. Practica i-ar fi ajutat pe cei 25 la sută dintre venezueleni aflați sub pragul sărăciei, dar când aprovizionarea a început să sufere sincope, au apărut cozi la magazine și s-a dezvoltat contrabanda cu produsele deficitare. Criza alimentelor a cuprins toată țara, și nu doar pe cei ce se bazau pe ajutorul statului.

Luna aceasta președintele Maduro a anunțat majorarea salariilor cu 30 la sută. Ea se adaugă altei indexări, cu 25 la sută, operate în martie. În acest ritm, pe venezueleni îi paște până la sfârșitul anului o inflație de 700 la sută. Iar cu tot cu majorări, un salariu de muncitor de 15.000 de bolivari lunar echivalează pe piața neagră cu doar 13 dolari americani.

Pentru situația gravă din țară, președintele Maduro dă vina pe americani și pe opoziție. Ambii ar complota să îl răstoarne de la putere. Pentru situația gravă din țară, președintele Maduro dă vina pe americani și pe opoziție. Ambii ar complota să îl răstoarne de la putere. După ce a decis să decreteze stare de urgență pentru următoarele două luni, justificând măsura printr-o presupusă lovitură de stat pe care Statele Unite ar pregăti-o împotriva sa,  liderul de la Caracas a susținut că în complot ar fi implicată și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol.
 
 Dar guvernul socialist de la Caracas este cel acuzat de gonirea din țară a investitorilor, fie ei americani sau nu. La rândul ei, și opoziția acuză managementul dezastruos al guvernului. De exemplu, patronul celei mari companii venezuelene de mâncare și bere, un critic acerb al președintelui Maduro, a anunțat încetarea producției pentru că, din cauza piedicilor administrative, nu mai poate importa orzul necesar.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews