ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce unele țări  așteaptă cu nerăbdare momentul aderării în Uniunea Europeană, locuitorii acestei zone nici nu vor să audă de așa ceva. Este singura țară din istorie care a părăsit comunitatea europeană.

Comunitatea Europeană (actualmente Uniunea Europeană) a fost înființată la Roma sub numele de Comunitatea Economică Europeană (CEE), pe 25 martie 1957, de către cele șase state membre (Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda) ale Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), potrivit money.ro

Groenlanda a intrat în Comunitatea Economică Europeană  în 1973 odată cu Danemarca, dar în baza autonomiei sale extensive, a ales să iasă din CEE pe seama unei dispute legate de drepturi de pescuit.

Cea mai mare insulă din lume, Groenlanda este dependentă de exporturile de pescuit, în special de creveți și pește oceanic. Groenlandezii au câștigat o autonomie largă, lăsând astfel Danemarca, cu responsabilități de apărare și politică externă. Deși nu are forțe armate, este membră a NATO, ca parte integrata a Danemarcei.

Industria de pescuit creveți reprezintă cel mai mare venit salarial în această țară. Mineralele exploatate aici sunt uraniu,aluminiu,nichel,platină, titan dar și cupru. Din 2007 au început extracția mineralelor de rubin.

Conform unor investitori, Groenlanda ar avea unele dintre cele mai mari depozite de pământuri rare din afara Chinei, care ar reprezenta la momentul actual circa 90% din producția globală. Atât Groenlanda cât și Danemarca sunt pe punctul de a intra în rândul celor mai importanți distribuitori pe piața uraniului.
Este țara cu cea mai mică densitate a populației din lume, cu doar 56.480 locuitori, adică 0,026 locuitori pe km pătrat.  1.710.000 km pătrați ai suprafeței sale sunt acoperiți de calota glaciară. Este condusă de monarhul Danemarcei, Margareta a II a, are un parlament cu doar 31 de membri și este cea mai mare teritoriu autonom din lume.