ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Război deschis între procurorul general al Albaniei și ambasadorul SUA la Tirana, după ce primul l-a acuzat pe diplomatul american că este un agent al lui Soros și că vrea să manipuleze politica Albaniei. Confruntarea celor doi, fără precedent, a izbucnit în momentul în care ambasadorul SUA l-a acuzat pe procurorul general că se opune reformei în justiție, reformă pe care administrația Obama a dorit să fie aplicată în statul balcanic.

Nu doar în România ambasadorii SUA dictează cum, ce și când trebuie făcute anumite lucruri pe plan politic, economic sau în justiție. Intruziunile ambasadorului Hans Klemm, trimisul fostei administrații de la Washington la București, în treburile interne ale României se repetă, la indigo, și în alte state europene.

Scandalul din Albania a ajuns în paginile ziarelor americane și este departe de a sse fi încheiat.

Totul a pornit de la acuuzația ambasadorului american Donald Lu:
„Este nevoie de un ochi de vultur pentru reforma judiciară. Am putut vedea oameni puternici care încearcă să-și mențină controlul asupra Curților și asupra procurorilor. Cel mai recent exemplu este cel acțiunea procurorului general al Albaniei. Timp de peste 18 luni, el s-a pronunțat clar împotriva reformei judiciare”.

După care a venit replica procurorului general Adriatik Llalla. Acesta a afirmat că „procuratura generală ar dori să îl facă pe dl Donald Lu să înțeleagă că, dacă s-a obișnuit să facă pe domnul în politica albaneză, nu va putea face același lucru și cu Procuratura.”
 
Mai mult, a afirmat procurorul general, „ambsadorul SUA crede ca deține controlul asupra destinului Procuraturii atunci când șantajează instituții sau revocă vize cu scopul de a închide anumite anchete. Atât el cât și alții trebuie să înțeleagă că pentru a-și exercita datoriile legislative și constituționale, procurorii nu au nevoie de nicio viză. Acest tip de presiuni, din partea ambasadorului american la Tirana, este similar cu tipologia pusă în practică de George Soros, cu scopul de a manipula opinia publică și a submina instituțiile", spune oficialul albanez, convins că diplomatul american este omul lui Soros.
 
În aceași linie dură, procurorul general a mai spus că „dl Lu, un susținător convins al reformei judiciare în Albania, a făcut presiuni asupra Procuraturii Generale în vederea sprijinirii anumitor pachete legislative și proiecte, chiar dacă acestea veneau în contradicție cu Constituția și cu drepturile omului, așa cum a atras atenția și Comisia de la Veneția”.

Llalla susține și că a fost amenințat de Lu că, dacă nu va sprijini public anumite modificări legislative, va suferi consecințe de ordin personal și instituțional. 

Acuzațiile procurorului general au devenit și mai serioase după ce a declarat că ambsadorul SUA a făcut mai multe presiuni împotriva Procuraturii Generale pentru a fi închise mai multe dosare deschise în cazul unor companii suspectate că au încălcat legile Albaniei.

„Cazul cel mai flagrant este cel în care ambasadorul SUA la Tirana a intervenit direct în ancheta deschisă împotriva companiei petroliere 
Bankers Petroleum. Această companie a fost acuzată de presă și de locuitorii zonei în care își desfășoară activitatea că a provocat suferințe ireparabile pentru sănătatea oamenilor și proprietăților acestora. Pentru asta, acționând împotriva oricărei uzanțe diplomatice și legale, dl Lu a cerut ca investigația să fie oprită, în caz contrar urmând să existe consecințe directe asupra procurorului general”.

Acest război al declarațiilor a fost preluat și de cotidianul Washington Times, care a prezentat și unele detalii inetersante. Ambasadorul SUA în Albania a intrat astfel în corzile cotidianului, care l-a acuzat pe Lu că urmează agenda magnatului George Soros în Albania și dezvăluind cum a sprijinit administrația Obama Partidul Socialist al premierului Edi Rama. Același Rama a fost, au scris jurnaliștii americani, invitat de seamă la căsătoria lui Soros, în 2013. WT a scris și că Ambasada SUA la Tirana a revocat vizele și pentru  70 de membri ai opoziției, fără a justifica această decizie.