ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O cantitate uriașă de portocale este blocată în porturile europene, după ce Uniunea Europeană a modificat regulile de securitate alimentară.

Africa de Sud, al doilea mare exportator mondial de citrice, după Spania, a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului în urma adoptării de către Uniunea Europeană a unui set de noi reglementări fitosanitare, despre care producătorii de portocale afirmă că le pun în pericol supraviețuirea pe piață.

Măsurile UE au intrat în vigoare în luna iulie, când vasele încărcate cu portocale se aflau deja pe mare, având la bord sute de containere pline cu fructe din Africa de Sud care se îndreptau spre Europa.

Containerele au fost blocate la sosire și le-a fost împiedicată recepția, potrivit informațiilor furnizate de Asociația Cultivatorilor de Citrice din Africa de Sud.

Într-o declarație pentru AFP, CEO-ul Asociației, Justin Chadwick, a declarat:

„Este un dezastru complet și total. Alimente de o calitate excepțională și sigure zac acolo – exact într-un moment în care oamenii sunt îngrijorați pentru securitatea alimentară.”

Noile reglementări obligă agricultorii sud-africani să aplice un tratament cu frig extrem tuturor portocalelor destinate Europei și să păstreze fructele la temperaturi de 2 grade Celsius cel puțin 25 de zile.

Însă Asociația Producătorilor de Citrice din Africa de Sud susține că această măsură este absolut inutilă, deoarece ei aveau deja măsuri eficiente de prevenire a infestării.

În plângerea adresată OMC, producătorii sud-africanii afirmă că reglementările UE „nu sunt bazate pe știință”, sunt „mai restrictive decât este necesar” și „discriminatorii”.

Producătorii de citrice adaugă că noile măsuri exercită o presiune suplimentară asupra acestui sector, aflat deja într-o situație disperată.

„(Măsurile UE) vor provoca mari scumpiri... pe care nici un producător din lume nu și le permite”, declară Hannes de Waal, proprietara unei ferme de citrice vechi de un secol și care se întinde pe 7.000 de hectare.

De Waal s-a plâns de faptul că veniturile erau și așa reduse de costurile majorate cu expediția și cu îngrășămintele.

Costurile de transport au explodat odată cu pandemia COVID, iar prețurile îngrășămintelor au sărit în aer din cauza Războiului din Ucraina, Rusia și Ucraina fiind mari producătoare de fertilizatori.

Europa este cea mai mare piață pentru industria africană de citrice, reprezentând 37% din exporturi, arată Asociația producătorilor din Africa de Sud.

Noile reglementări ale UE au lovit Africa de Sud exact la apogeul perioadei de exporturi de citrice.

Circa 3,2 milioane de lădițe de citrice, în valoare de 605 milioane de ranzi (circa 35 de milioane de euro) au plecat deja din Africa de Sud cu documente care vor fi refuzate în UE, potrivit noilor reglementări.