ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În mijlocul furtunii iraniano-americane, cu lovituri și contralovituri, publicăm scrisoarea unui iranian către prietenul său american, apărută în The American Conservative.

Mai precis, „prietenul american” este cunoscutul comentator și jurnalist Rod Dreher, iar textul reprezintă răspunsul amicului său aflat în Iran. Rod Dreher este și unul dintre cei mai cunoscuți ortodocși din Statele Unite.

Iată textul trimis de iranian:

„În Iran, mulți oameni sunt foarte mânioși, alții sunt bucuroși, că Suleimani a fost ucis! Dar majoritatea par și vorbesc ca și cum ar fi pur și simplu resemnați. Resemnați față de viitoarele evenimente, indiferent care ar fi acelea, pentru că simt că nu au niciun fel de control asupra a ceea ce urmează să se întâmple. Eu aparțin acestui al treilea grup.

Soleimani a devenit cumva popular în anumite părți ale societății iraniene NUMAI după ce ISIS a fost înfrânt și el a fost creditat cu înfrângerea lor. Imaginează-te în locul unui iranian care simte că ISIS se apropie sau măcar are teama că mult sânge șiit se va vărsa în Irak de către acest grup. Înfrângerea ISIS a însemnat o mare ușurare și, spre deosebire de oamenii din Statele Unite, nimeni în Irak sau Iran creditează Guvernul SUA pentru anihilarea ISIS. Din contră, mulți oameni cred că aliați americani în mod direct și guvernul SUA indirect, au ajutat acel grup să ajungă la putere. Chiar și o parte din kurzi au acum niște sentimente mai bune pentru acel om, deoarece ISIS era la doar câțiva kilometri de Erbil și a fost ajutorul forțelor Quds cel cu care au reușit să oprească forțele ISIS. 

Eram la Erbil cu afaceri când prima bombă ISIS a explodat acolo, încheind 10 ani de liniște neîntreruptă în oraș.

Știi că am simpatie zero pentru ideologia regimului iranian și pentru așa zisul „islam politic”, la care adera Soleimani. Și personal, nu-l privesc ca pe un erou și cu siguranță, nu ca pe eroul meu! Dar știu mulți oameni, fără simpatie pentru acest regim, chiar și oameni nereligioși, care sunt acum extrem de mânioși pentru uciderea persoanei pe care o privesc ca pe salvatorul lor din fața ISIS. Și asta le întărește convingerea că ISIS a fost o producție a Guvernului SUA.

Și apoi mai e și mesajul extrem de prost al lui Trump privind luarea la țintă a siturilor culturale iraniene! Rugăciunile tale și ale altora pentru pace sunt chiar necesare! Sper și mă rog ca cele două țări să nu intre în conflict”.

Cei de la „The American Conservative” nu-i dau numele iranianului pentru a-l proteja de eventuale represalii din partea Guvernului iranian.