ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Metaverse, lumea virtuală a lui Marck Zuckerberg ar putea deveni un teren propice pentru terorism și recrutarea de noi adepți extremiști, se arată într-un document intern al UE.

Documentul, consultat de publicația EU Observer, datează din 2 iunie și avertizează:

„Crearea unui califat virtual sau unei baze de antrenament ISIS reprezintă unul din riscurile acestei noi lumi.”

Metaverse, lumea virtuală dezvoltată pe platforma Facebookoferă noi posibilități pentru planificarea, coordonarea și punerea în aplicare a unor acțiuni teroriste, arată textul citat.

De pildă, pot fi recreate într-un mod cât se poate de realist atacuri teroriste faimoase, cum au fost cele de la Paris, Berlin, Nisa, Londra, Manchester etc.

Sau chiar un Califat virtual asemănător cu cel creat de ISIS în 2014.  

Zuckerberg a prezentat Metaverse ca pe o experiență total interactivă, în care „intri cu totul”, prin crearea unor „avataruri” ale utilizatorului care participă sau asistă la scene foarte realiste, desfășurate în lumea virtuală.

Documentul de 14 pagini al UE mai scrie:

„Deși se află încă în construcție, Metaverse-ul le oferă extremiștilor violenți posibilitatea de a exercita o influență prin modalități inedite, prin frică, amenințare sau coerciție.”

De asemenea, documentul mai avertizează că gradul mare de implicare, prin „scufundarea” în realitatea virtuală permite o manipulare mai eficientă a utilizatorilor, pe fondul emoțiilor foarte puternice stârnite de experimentarea Metaverse.

„Organizațiile extremiste pot crea spații în Metaverse unde pot răspândi nestingherite dezinformarea și ura, și unde oamenii să fie uniți de disprețul lor față de democrație.”

Documentul se încheie cu recomandarea unei discuții speciale pe acest subiect în Consiliul European (reuniunea șefilor statelor membre UE).

Cum se întâmplă de fiecare dată, și acum lucrurile vor evolua previzibil: sub pretextul pericolului terorist (probabil cât se poate de real) vor fi luate măsuri de reglementare și cenzură care vor afecta libertatea de exprimare a tuturor. Probabil, cel mai puțin va fi afectată libertatea de expresie a teroriștilor.

Din 2015 încoace am remarcat reticența autorităților de a ataca de la rădăcină extremismul islamist, din temerea de a nu ofensa sentimentele și credința musulmanilor.