ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Securitate națională, economie și fiscalitate, și o guvernare aflată "din nou” în slujba oamenilor. Acestea sunt punctele-cheie ale planului de guvernare al lui Donald Trump. Sub sloganul "Să facem America din nou măreață", Trump vrea să redea țării sale prestigiul și puterea pierdute în ultimii ani.

Campania electorală din SUA a fost plină de atacuri la adresa candidatului republican, asupra căruia s-a tras din toate direcțiile, mass media, servicii și corporații, fiind acuzat ba de sexism, ba că vrea să ridice un zid pentru imigranți. Despre planul de guvernare al candidatului republican s-au scris doar lucruri vagi.

Planul lui Trump, "Make America Great Again" a fost publicat la 10 noiembrie 2016  pe site-ul www.greatagain.gov.

Planul lui Trump vizează trei paliere: securitate națională, economie și fiscalitate, și o guvernare aflată "din nou” în slujba oamenilor.


Redăm mai jos acest plan, conform site-ului www.greatagain.gov. preluat de colaitiaromanilor.org.

1. Securitate Națională (Making America Secure Again)
  a.    Apărare și securitate națională

Statutul Americii în lume este dat de valorile, prosperitatea și forța sa. Donald Trump înțelege că o economie puternică și prosperă garantează forța armatei, iar o armată puternică și robustă apără modul nostru de viață și roadele economiei noastre.

Dl. Trump admite că nu putem să luptăm cu provocările pe care le avem, în special cu amenințările la adresa securității noastre, până când nu definim problema într-un mod în care resursele Americii și instrumentele ei de putere pot fi folosite împotriva lor.

În acest scop, dl. Trump recunoaște amenințarea pe termen lung pe care ideologiile radicale care direcționează și inspiră terorismul o reprezintă la adresa națiunii noastre și a aliaților noștri.

Administrația Trump se va angaja, prin acțiuni atât imediate cît și de durată, sa contracareze amenintarile reprezentate de aceste ideologii radicale.

De asemenea, administrația Trump recunoaște amenințările unice, catastrofale, reprezentate de armele nucleare și atacurile cibernetice.

Dl. Trump se va asigura că triada* noastră nucleară strategică este modernizată, pentru a continua să fie un factor eficient de descurajare, iar administrația sa va revizui și va minimaliza vulnerabilitățile infrastructurii națiunii noastre față de amenințările cibernetice.

* - "triada nucleară stratefică" se referă la modul de lansare a bombelor atomice strategice, care se poate face de pe bombardiere strategice, rachete intercontinentale balistice sau submarine nucleare.

Dl. Trump va fi un comandant puternic al forțelor armate, potrivit pentru bărbații și femeile noastre în uniformă. Acesta se va asigura că sacrificiul lor va fi făcut numai în operațiuni care protejează interesele poporului american și ale aliaților noștri, precum și că serviciul lor în slujba țării va fi onorat ca atare, odata ce aceștia intră în rândurile veteranilor.

b.    Reforma emigrației și construirea "zidului"

"În cățiva ani, când vom fi îndeplinit toate obiectivele pe care le avem în aplicarea legii - și cu adevărat vom fi oprit imigrația ilegală, inclusiv prin construirea unui zid mare, precum și atunci când vom fi stabilit un nou sistem de imigrație legală - atunci și numai atunci vom fi în poziția de a lua în considerare găsirea unei soluții corespunzatoare față de cei care rămân în țară. Această discuție poate avea loc numai într-o atmosferă în care imigrația ilegală este o amintire a trecutului, permițându-ne să cântărim diferitele opțiuni disponibile în funcție de noile circumstanțe de la momentul respectiv." Donald J. Trump, August 31, 2016

O administrație Trump va pune în executare următorul plan constând în zece puncte pentru a restabili integritatea sistemului nostru de imigrare, pentru a proteja comunitățile noastre și pentru a pune America pe primul loc:

Construirea unui zid la granița de sud;
Încheierea programului "Catch-and-release” (când imigranților ilegali prinși li se dă drumul);
Toleranța zero pentru infractorii emigranți;
Blocarea finațăriilor (de la bugetul federal) pentru orasele sanctuar ("sanctuary cities”);
Anularea ordinelor executorii neconstituționale și aplicarea tuturor legilor privind emigratia;
Suspendarea eliberării de vize în orice loc unde nu se poate face o evaluare adecvată;
Asigurarea că celelalte țări își iau oamenii înapoi atunci când le ordonăm deportarea;
Finalizarea, în cele din urmă, a sistemului biometric de urmarire a intrărilor și ieșirilor vizelor din țară;
Sistarea măsurilor de ajutorare socială care atrag și mai mulți imigranți ilegali;
Reformarea imigrației legale pentru a servi cel mai bine interesele Americii și ale lucrătorilor săi.
 
c.    Independența energetică

Administrația Trump va face America independentă energetic.

Politicile noastre energetice vor folosi din plin sursele noastre interne de energie, incluzând sursele de energie tradițională și regenerabilă.

America va declanșa o revoluție energetică, care ne va transforma într-un exportator net de energie, ceea ce va duce la crearea a milioane de noi locuri de muncă, protejând în același timp cele mai valoroase resurse ale țării noastre: aerul curat, apa curată și habitatele naturale.

America stă pe o comoara imensă de energie neexploatată. În fapt, America posedă mai multe resurse combinate de cărbune, petrol și gaze naturale decât orice altă națiune de pe Pământ.

Aceste resurse reprezintă mii de miliarde de dolari în producție economică și nenumărate locuri de muncă, în special pentru cei mai săraci americani.

In loc să continue politica actuală (a președintelui Obama) de subminare și blocare a producătorilor de combustibili fosili din America, Administrația Trump va încuraja valorificarea acestor resurse prin deschiderea posibilității de a concesiona terenuri și ape federale.

Vom eficientiza procesul de autorizare pentru toate proiectele energetice, inclusiv prin folosirea miliardelor de dolari din proiectele președintelui Obama, si vom pune capăt ordinelor executive ale Administrației sale care au dus la distrugerea locurilor de muncă.

Vom încheia războiul cu cărbunele și vom abroga moratoriul privind închirierea minelor de cărbune, precum și reglementările excesive ale Departmentului de Interne. De asemenea, vom efectua o analiză de sus în jos a tuturor reglementărilor anti-cărbune emise de Administrația Obama.

Vom elimina prevederea extrem de invazivă "Waters of the US" și vom renunța la programul de 5 trilioane de dolari Obama-Clinton Climate Action Plan si Clean Power Plan.

De asemenea, vom preveni ca aceste programe unilaterale să crească facturile electrice în fiecare lună, fără nici un efect pozitiv măsurabil asupra climei Pamantului.

Energia este seva vitală a societății moderne. Este industria care alimentează toate celelalte industrii.

Vom ridica restricțiile asupra energiei americane și vom lăsa această bogăție să se reverse în comunitățile noastre.

Iar în asta există numai beneficii: mai multe locuri de muncă, venituri mai mari, mai multa bogăție, salarii mai mari și prețuri mai mici ale energiei.

Administrația Trump este ferm angajată in conservarea minunatelor resurse naturale și a frumoaselor habitate naturale.

Agenda de mediu a Americii va fi coordonată de adevărați specialiști în conservare, nu de cei cu agende politice radicale.

Vom reorienta EPA (Environmental Protection Agency) spre misiunea ei principală, aceea de a asigura atât aer curat cât și apă curată și potabilă pentru toți americanii. Va fi un viitor al conservării, al prosperității și al unui mare succes.
 

2. Reîntoarcerea Americii la lucru (Getting America back to work again)

      a.    Reformarea taxelor și impozitelor / viziune economică

Orice persoană care completează un formular fiscal știe cat de nociv e codul fiscal american de azi: pedepsește munca, economiile și investițiile.

Frustrarea americanilor privind codul fiscal a făcut ca de două decenii sa se întrunească comisii în Washington, D.C. și să facă planuri detaliate pentru a reforma codul fiscal.

Aceste eforturi nu au ridicat de pe umerii americanilor povara extraordinară impusă de codul fiscal.

Dacă s-ar concepe un cod fiscal pentru a pedepsi munca, economiile și investițiile, actualul cod fiscal din SUA ar putea servi drept model.

Eforturile republicane din 2008 de reformare a codului fiscal au fost blocate într-un fel sau altul de o Casă Albă ostilă și de conducerea democrată din Congres.

Aceștia erau de părere că americanii trebuie să plateasca mai multe taxe, nu mai puține.

În timp ce deja există o recunoaștere din partea ambelor partide privind nevoia urgentă de a reforma codul fiscal acum, exista, de asemenea, un consens în creștere că e nevoie de implicarea preșdintelui pentru ca aceasta reformă să fie de succes.

Planul de impozitare al administrației Trump poate fi rezumat, pe scurt, prin taxe mai mici, mai simple, mai corecte, care încurajeaza creșterea economică.

      b.    Reformarea reglementărilor guvernamentale

Reforma reglementărilor guvernamentale este piatra de temelie a Administrației Trump, iar efortul va include un moratoriu temporar privind toate noile reglementări, anularea ordinelor executive prea generale și o analiză amănunțită pentru a identifica și elimina reglementările inutile, care ucid locurile de muncă și cresc sectorul guvernamental.

Din 2009 autoritățile federale de reglementare au emis 20,642 reglementări, care au crescut costurile de conformare la aceste reglementări cu mai mult de 100 miliarde de dolari anual.

Experți independenți estimează costurile totale ale reglementărilor ca trecând de 2 trilioane de dolari anual.

Firmele mici si mijlocii, motorul crearii locurilor de munca, se confrunta în mod disproporționat cu costuri anuale pentru aplicarea reglementărilor ce ajung la $10,585 pe angajat pe an. Aceste costuri sunt cu 36% mai mari decât costurile similare cu care se confruntă o firmă mare.

Birocrația reglementărilor este enormă, iar impactul acesteia asupra economiei noastre, a comunităților și americanilor la nivel individual, de la o coasta la alta, este chiar mai mare.

In timp ce reglementari rezonabile sunt necesare pentru a aborda probleme variind de la asigurarea sigurantei publice pana la administrarea corecta a Parcurilor Naturale, acest lucru poate fi realizat fara prejudicierea profunda a economiei si a libertatilor noastre, care sunt in prezent periclitate de aceasta birocratie creata exclusiv pentru a face reglementari.

Administratia Trump este dedicata unei reforme normative care va emite reglementari practice ce vor permite Americii sa fie mareata.
 
c.    Reforma tratatelor de schimb

Comertul liber este bun, atata timp cat este comert echitabil. Muncitorii americani sunt cei mai buni din lume. Pe un teren de egalitate, putem concura si castiga.

Cu toate acestea, prea multe locuri de munca americane s-au pierdut in ultimii zece ani din cauza tratatelor comerciale care nu au pus America pe primul loc.

Fabricile s-au inchis, iar locurile de munca s-au mutat in strainatate, deoarece guvernul a impus reglementari si taxe zdrobitoare, in timp ce a negociat acorduri comerciale ce au stimulat companiile americane sa isi mute proprietatile si afacerile in alte tari, unde protectia mediului si a muncii sunt minime, iar salariile sunt mici.

Administratia Trump va inversa deceniile de politici publice care au alungat locurile de munca afara din tara noastra.

Noua administratie va face mai atractiv pentru companii sa ramana in America, sa creeze locuri de munca aici, sa plateasca impozite aici si sa reconstruiasca economia noastra.

Lucratorii nostri si comunitatile care ii sustin vor prospera din nou, odata ce tot mai multe companii vor concura pentru a construi fabrici in S.U.A., pentru a angaja tinerii nostri si pentru a le da speranta si o sansa reala sa prospere din nou.

America va deveni, inca o data, o destinatie pentru locuri de munca, productie si inovatie si va demonstra, inca o data, ca e liderul economic in lume.
 
d.    Educatie

Visul american a devenit o iluzie pentru prea multe familii si platitori de taxe.

Am esuat prea des in a oferi elevilor nostri o educatie de inalta calitate, in a-i pregati sa fie adulti de succes intr-o economie bazata pe cunoastere, care recompenseaza creativitatea si o etica a muncii inteligente.

Am esuat, astfel, sa furnizam pietei noastre a muncii tineri cu competente intelectuale si profesionale relevante, necesare pentru a avansa in comunitatea de afaceri din SUA sau internationala.

De fiecare data cand natiunea noastra renunta la pregatirea academica a unui copil sau adult, pierdem sansa unei oportunitati de a ne gasi calea catre maretia pe care generatia noastra fondatoare a imaginat-o acum 229 de ani.

Pentru a face America mareata din nou pentru aproximativ 70 de milioane de elevi de varsta scolara, 20 de milioane de studenti post-universitari si 150 de milioane de adulti care lucreaza, administratia Trump va avansa politici de sprijinire a oportunitatilor de invatare si remunerare la nivel statal si local - acolo unde se afla inima si sufletul educatiei americane.

Vom realiza acest obiectiv prin educatie de inalta calitate incepand din gradinite, prin programe STEAM, "magnet" sau bazate pe tematici; prin extinderea posibilitatilor de a alege modele de invatamant prin scoli charter, vouchers ori modele de invatare conduse de profesor; precum si prin eliminarea reglementarilor educationale emise de Departamentul Educatiei care inhiba inovatia.

Administratie Trump, de asemenea, va face optiunile de educare post-universitare mai ieftine si mai accesibile prin modele tehnologice de ultima ora.
 
e.    Transport si infrastructura

Americanii au fost impovarati cu un sistem de transport care a fost neglijat de prea mult timp.

De la blocaje in trafic, drumuri agricole sau intre ferme prost intretinute, intarzieri ale companiilor aeriene si metrouri aglomerate, sistemul nostru de transport literalmente se dezmembreaza.

Americanii merita o retea de transport fiabila si eficienta, iar administratia Trump va investi 550 miliarde de dolari pentru a ne asigura ca putem exporta produsele noastre si pentru a permite cetatenilor nostri sa circule mai rapid si mai sigur.

Vom valorifica tehnologia si vom lua decizii mai inteligente despre cum vom construi si utiliza infrastructura noastra.

Drumurile, podurile, aeroporturile, sistemele de tranzit si porturile noastre vor fi invidiate de restul lumii si vor imbunatati viata tuturor americanilor.

Vom construi drumurile, autostrazile, podurile, tunelele, aeroporturile si caile ferate ale viitorului.
   
f.    Reforma serviciilor financiare

Pietele financiare sunt vitale pentru economia americana.

Pietele de capital aduc laolalta investitori si creatori, pentru a finanta idei noi si a stimula cresterea economica.

Bancile si alti creditori ofera fonduri pentru firmele mici si mijlocii ori pentru debitorii ipotecari, pentru a ajuta la finantarea visului american.

Politica federala ar trebui sa se concentreze pe antreprenori, protejand in acelasi timp consumatorii prin supravegherea agresivitatii si fraudei de pe piata.

Atat Wall Street cat si Washington-ul trebuie sa fie trasi la raspundere.

În urma crizei financiare, Congresul a adoptat Legea Dodd-Frank, un act legislativ stufos si complex, care a generat sute de noi reglementari si crearea de cateva alte noi agentii birocratice.

Sustinatorii respectivei legi au promis ca aceasta va duce la cresterea economiei noastre.

Cu toate acestea, in prezent, sase ani mai tarziu, americanii raman blocati in cea mai lenta si slaba recuperare economica de la Marea Depresie.

Salariile au stagnat. Economiile oamenilor se epuizeaza, milioane sunt someri, iar alte multe milioane de oameni au iesit cu totul din campul muncii.

Cresterea economica ramane sub 2%, aproximativ jumatate din media istorica.

Marile banci au devenit mai mari, in timp ce institutiile financiare din comunitatile locale au disparut in ritm de una pe zi, iar contribuabilii au fost pusi sa plateasca pentru salvarea societatilor financiare considerate "prea mari pentru a esua".

Legea Dodd-Frank nu lucreaza pentru cei care muncesc. Birocratia si mandatele de la Washington nu sunt solutia.

Echipa de implementare a politicilor financiare va lucra pentru a demonta Legea Dodd-Frank si a o inlocui cu politici noi care sa incurajeze cresterea economica si crearea de locuri de munca.


3. Guvernare din nou in slujba oamenilor (Government for the people again)
 
a.    Reforma sistemului de sanatate

Este clar oricarui observator obiectiv ca Affordable Care Act (ACA – aka Obamacare), care a condus la cresterea rapida a primelor si deductibilitatilor, precum si la micsorarea retelelor de asigurare medicala, nu a fost un succes.

Administratia Trump va lucra cu Congresul pentru a abroga Obamacare, inlocuindu-l cu o solutie care sa includa Health Savings Accounts (HSAs), si a reda statelor rolul istoric avut in reglementarea asigurarilor de sanatate.

Obiectivul Administratiei va fi de a crea un sistem de sanatate centrat pe pacient, care promoveaza alegerea, calitatea si accesibilitatea in ceea ce priveste asigurarea de sanatate si de asistenta medicala, precum si acela de a lua toate masurile necesare pentru a atenua sarcinile impuse prin lege familiilor americane si firmelor.

Pentru a maximiza optiunile de alegere si a crea o piata dinamica pentru asigurarile de sanatate, Administratia va lucra cu Congresul pentru a permite oamenilor sa achizitioneze asigurari de sanatate si din alte state.

De asemenea, Administratia va lucra atat cu Congresul cat si cu statele sa restabileasca categoriile sociale cu risc ridicat - o abordare dovedita ca asigura accesul la o acoperire de asigurari medicale pentru persoanele fizice care au cheltuieli medicale semnificative si care nu si-au mentinut o acoperire medicala continua.

Administratia recunoaste ca problemele sistemului de sanatate din SUA nu au inceput si nu se vor incheia cu abrogarea Obamacare.

Cu ajutorul Congresului si lucrand cu statele, dupa caz, Administratia va actiona pentru a:

Proteja libertatea de constiinta individuala in legatura cu asistenta medicala;
Proteja viata umana inocenta de la conceptie pana la moartea naturala, incluzandu-i pe cei mai lipsiti de aparare si pe americanii cu dizabilitati;
Avansa cercetarea si dezvoltarea in domeniul asistentei medicale;
Reforma agentiei FDA (Food and Drug Administration), pentru a pune un accent mai mare pe nevoia pacientilor de produse medicale noi si inovatoare;
Moderniza Medicare, astfel incat acesta sa fie gata pentru provocarile ce vin odata cu pensionarea generatiei Baby Boom si a urmatoarelor;
Maximiza flexibilitatea statelor in administrarea Medicaid, pentru a permite statelor sa experimenteze, prin metode inovatoare, oferirea de asistenta medicala cetatenilor nostri cu venituri mici.
 
b.    Reforma administrarii sistemului pentru veterani

Astazi, prea multi dintre veteranii natiunii noastre nu primesc la timp si eficient ingrijirea de care au nevoie, oriunde si ori de cate ori au nevoie de ea.

Acestia se confrunta uneori cu drumuri lungi, liste de asteptare cu mari intarzieri si birocratie excesiva pentru a primi dreptul la asistenta efectiva pe care si l-au castigat servindu-si tara.

De prea multe ori acestia sunt impiedicati, si nu ajutati, de catre angajatii guvernamentali, care nu sunt pregatiti in a le oferi raspunsuri competente pentru situatiile lor.

Administratia Trump va transforma Departamentul pentru Veterani (VA) pentru a-l aduce in secolul XXI prin furnizarea de tratamente de ultima generatie pentru toate nevoile de ingrijire a sanatatii fizice si mentale ale veteranilor noastri.

De asemenea, la orice intrebari ar avea un veteran cu privire la beneficiile castigate ar trebui sa i se raspunda complet si in timp util.

Vom face VA "mareata iar" prin eliminarea persoanelor corupte si incompetente, care i-au abandonat pe veteranii nostrii.

Administratia noastra se va asigura ca functionarii publici onesti si dedicati din cadrul VA au locurile de munca protejate si li se va da oportunitatea sa promoveze.

Ii vom trata pe veteranii nostri ca eroi si nu ca victime, si ne vom asigura ca vor primi rasplata pe care o merita.

   c.    Protejarea drepturilor constitutionale ale americanilor

Donald Trump intelege datoria solemna care vine din depunerea juramantului ca va "prezerva, proteja si apara Constitutia Statelor Unite".

Acesta impartaseste credinta ca motivul pentru care, pentru prima data in istoria lumii, parintii fondatori ai acestei natiuni au decis sa adopte o constitutie scrisa ca Lege Suprema, a fost acela de a crea o forma democratica de guvernament, in care cetatenii obisnuiti vor cunoaste puterile guvernului si drepturile oamenilor.

Acesta este motivul pentru care cele 4,400 de cuvinte ale Constitutiei au fost scrise pentru americanii obisnuiti care sa le poata citi si intelege, si stabili un standard pentru tragerea la raspundere a functionarilor publici.

Ca presedinte, Donald Trump isi va indeplini datoria pentru care a jurat, exercitandu-si dreptul de veto asupra legilor care depasesc autoritatea Congresului, actionand ca presedinte si comandant suprem al armatei intr-un mod care este in concordanta cu rolul sau constitutional, precum si nominalizand la Curtea Suprema si instantele federale din tara judecatori care sunt determinati sa interpreteze Constitutia si legile in functie de semnificatia lor publica initiala.

Trump va apara drepturile fundamentale ale americanilor la libera exprimare, libertatea religioasa, pastrarea si purtarea de arme, precum si toate celelalte drepturi care le sunt garantate de Constitutie.

Constitutia declara ca, in calitate de americani, avem dreptul de a vorbi liber, de a ne marturisi si trai propriile credinte, de a ne creste si proteja familiile, de a fi feriti de abuzurile guvernului si de a participa la viata publica.