Cuplurile australiene cheltuiesc 20.000 de dolari pentru a alege culoarea ochilor și sexul copiilor pe care îi vor avea, la o clinică din afara țării.
Această practică este contestată vehement de cei care susțin că ea a mintește de „ceea ce naziștii voiau să facă”, scrie Daily Mail.Australienii care vor doar copii cu ochi albaștri și de un anumit sex apelează la Institutul de Fertilitate, care are clinici în Statele Unite, Mexic și India și care a dezvăluit recent că a ajutat 370 de cupluri australiene să aleagă sexul copilului lor.

Practica este însă interzisă în Australia.

Pe lângă alegerea sexului copilului, 14 cupluri au plătit alți bani controversatului institut pentru a selecta culoarea ochilor copilului lor, albastrul fiind cel mai cerut.
 
În 2009, clinica a încercat să vină cu o nouă „ofertă” în întâmpinarea clienților. Doritorii puteau să aleagă nu numai culoarea ochilor și genul, ci și culoarea pielii și a părului.

Practica a fost eliminată în decurs de câteva săptămâni în urma criticilor opiniei publice, dar clinica a continuat să ofere servicii pentru sexul copilului și culoarea ochilor.

Un genetician din Brisbane, care a ajutat la interdicția privind utilizarea fertilizării in vitro pentru alegerea sexului sau a aspectului copilului, a crticat dur această practică. Profesorul David Coman a numit selecția culorii ochilor drept „eugenie”, considerând-o „extrem de inadecvată în cultura australiană”. ”Este ceea ce naziștii doreau să facă - eugenia”, a declarat el pentru The Sunday Mail.