ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Planurile de transformare a unuia dintre cele mai importante edificii din epoca bizantină, Sfânta Sofia, fostă catedrală patriarhală ortodoxă, devenită muzeu, înt moschee, au fost spulberate de cea mai importantă instanță a Turciei

Curtea Constituțională a Turciei a respins solicitarea unei Asociații de retransformare a Bisericii Bizantine Sfânta Sofia în moschee pe motive de „incompetență ratione personae”, a anunțat agenția de știri Anadolu, citată de AP, scrie basilica.ro.

Prin urmare, fosta biserică ortodoxă Sfânta Sofia din Istanbul va funcționa în continuare ca muzeu.

Construită între 532 și 537 de Sfântul Împărat Justinian I, biserica este una dintre atracțiile turistice importante din Turcia.

Curtea Constituțională a Turciei a respins solicitarea unei organizații non-guvernamentale locale, depusă în urmă cu trei ani prin care se dorea permiterea rugăciunilor musulmane și citirea Coranului în interiorul Sfintei Sofia, care din 1935 a funcționat ca muzeu.

Biserica Ortodoxă Sfânta Sofia a fost transformată în moschee în 1453, când forțele otomane au cucerit cetatea Constantinopolului. Atunci au fost construite minarete în jurul cupolei. În timpul guvernării lui Kemal Ataturk, Sfânta Sofia a fost transformată în muzeu.

Biserica Sfânta Sofia sau Biserica Înțelepciunii lui Dumnezeu este considerată unul dintre cele mai importante monumente bizantine din lume și face parte din patrimoniul UNESCO.

Odată cu venirea la putere a partidului conservator al lui Recep Tayyip Erdogan, AKP, în 2002, susținătorii secularismului din Turcia au avertizat că Sfânta Sofia ar putea fi transformată în moschee. În ultimii ani, Erdogan a promovat cu insistență planurile de islamizare a țării, în condițiile în care s-au multiplicat apelurile pentru transformarea monumentului istoric într-un loc de cult religios. Asociația Monumentelor Istorice și Mediului este cea care a depus o astfel de cerere către instanțele turcești, susținând că interzicerea rugăciunilor musulmanilor la Sfânta Sofia încalcă dreptul la „libertatea de exprimare".

În 2016, in iunie, în perioada Ramadanului, Biserica Sfânta Sofia din Istanbul a funcționat ca timp de 30 de zile ca moschee, oficialitățile de la Atena considerând acest lucru un gest provocator la adresa creștinilor ortodocși din întreaga lume.