ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina a decis că restricțiile de circulație impuse persoanelor în vârstă și minorilor în timpul pandemiei de coronavirus sunt discriminatorii. Guvernul este obligat să ridice restricțiile în termen de cinci zile, relatează Radio Free Europe.
 
Curtea bosniacă a decis pe 22 aprilie că oficialii guvernului nu au arătat cum au ajuns la concluzia că persoanele vârstnice și copiii prezintă un risc mai mare decât alții de „contractare sau transmitere a infecției cu COVID-19”.
 
„Mai mult, nu a fost luată în considerare posibilitatea introducerii unor măsuri mai perrmisive, dacă un astfel de risc este justificat”, a precizat instanța.
 
Totodată, judecătorii Curții au menționat că interdicția bazată pe vârstă „nu este strict limitată în timp” și nu obligă autoritățile să se asigure prin revizuiri periodice că „va dura doar atât timp cât este necesar ”, așa cum impune Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
 
Verdictul Curții Constituționale din această țară din Balcani vine pe fondul multiplicării protestelor în Statele Unite, de către opozanții blocajului impus de autorități, care susțin că restricțiile la care sunt supuși încalcă drepturile constituționale.

De asemenea, vine pe fondul unor dezbateri globale din ce în ce mai mari cu privire la necesitatea impunerii restricțiilor de circulație care vizează anumite grupuri de oameni.