Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a pronunțat o serie de hotărâri privind cazurile de deportare care implică migranți care au fost fie condamnați pentru crime, fie considerați o amenințare la adresa securității, refuzând să permită deportarea lor în cazul în care se confruntă cu tortura în țările lor de origine.

Cele trei cazuri judecate de instanță implică migranți din Congo, Coasta de Fildeș și Cecenia, cărora le-a fost refuzat statutul de azilanți în Belgia și în Republica Cehă deoarece au fost fie condamnați pentru crime grave, fie  considerați drept o amenințare la adresa securității naționale pentru țara în care au ajuns, scrie Il Giornale.

Instanța cu sediul în Luxemburg a precizat că refuzul de acordare a azilului nu înseamnă că aceștia vor fi automat deportați, intrucât ei încă se află sub protecția Convenției de la Geneva, Iar dacă există dovezi rezonabile că vor fi torturați sau uciși în țările lor de origine, migranții nu pot fi deportați din Europa.

Decizia ar putea reprezenta o lovitură pentru ministrul italian de interne, Matteo Salvini, care a promis că va începe deportarea migranților acuzați de infracțiuni în țările lor de origine. Și chiar a decis să fie alocate sume de bani de la buget pentru a ajuta la negocierea transferului migranților ilegali în țări cu care Italia nu are acorduri de repatriere. Salvini a reacționat după decizia CEJ, afirmând: ”De aceea este important să schimbăm cu un vot această Europă, pe 26 mai”. Salvini a dat asigurări că, în ciuda deciziei CEJ, „nu mă răzgândesc și nu schimb legea”. Solicitanții de azil care violează, fură și vând droguri se vor întoarce toți acasă. Iar în Decretul de Securitate există reguli și mai stricte împotriva contrabandiștilor și a traficanților”, a spus Matteo Salvini.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews