ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Supremă din Grecia cere ridicarea imunității parlamentare a fostului ministru elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, după denunțurile formulate împotriva lui de un politician și un cetățean. În plângere, cei doi îl acuză pe Varoufakis că ar fi elaborat un plan pentru ieșirea Greciei din zona euro, relatează La Repubblica.

Ziarul grec Ekathimerini scrie că, în cursul serii de marți, Curtea Supremă a trimis Parlamentului cererea de ridicare a imunității pe numele lui Varoufakis, ca urmare a denunțului făcut împotriva sa de un politician și un cetățean, care l-au acuzat de ”trădare”, după dezvăluirile privind ipoteza unui ”plan B” referitor la ieșirea Greciei din zona euro.
 
Plângerea a fost formulată de un avocat și de un primar al unui mic oraş de coastă, lider al unui partid nereprezentat în parlament, Teleia.  În opinia sa, Varoufakis nu ar fi respectat mandatul pe care i l-a acordat poporul la alegeri, respectiv negocierea unui acord care să scoată ţara din recesiune. 

La sfârşitul săptămânii trecute, cotidianul Kathimerini a scris despre o discuţie avută de Varoufakis cu membrii mai multor fonduri de risc, conversaţie în care fostul ministru ar fi detaliat un astfel de plan. Conform sursei citate, Varoufakis a vorbit despre obţinerea codurilor fiscale ale contribuabililor greci prin piratarea site-ului finanţelor publice, astfel încât să poată fi creat un sistem paralel de conturi pentru plăţi prin care contribuabilii ar fi efectuat ulterior tranzacţii electronice.
 
Fostul ministru ar mai fi afirmat în cursul acelei conversaţii că a format un grup de cinci persoane, printre care se numără profesorul american de economie James Galbraith şi un expert în informatică profesor la Universitatea Columbia şi totodată vechi prieten al lui Varoufakis. 
 
Varoufakis a explicat însă pe blogul său personal că obiectivul urmărit a fost elaborarea unui plan de urgenţă pentru asigurarea lichidităţilor în sistemul bancar în cazul în care Banca Centrală Europeană nu ar mai fi făcut acest lucru, ceea ce s-a şi întâmplat şi a obligat guvernul grec să restricţioneze mişcările de capital.