Proprietarii creștini ai unei brutării din Irlanda de Nord au câștigat apelul în așa-numitul caz al „tortului homosexual", anunță BBC news.

Cea mai înaltă instanță din Marea Britanie a decis că refuzul brutăriei Ashers de a face un tort cu un slogan care să susțină căsătoria între persoane de același sex nu este discriminatoriu. Cei cinci judecători ai Curții Supreme au luat această decizie în unanimitate.

Controversa a început în 2014, când brutăria a refuzat să facă un tort cu sloganul „Sprijiniți căsnicia homosexuală”.

Clientul nemulțumit este activistul pentru drepturile homosexualilor, Gareth Lee. El a dat în judecată brutăria, acuzând discriminarea pe motive de orientare sexuală și convingeri politice.
 
Proprietarii magazinului au arătat însă că obiecția lor a fost față de mesajul de pe tort și nu față de client.

Ashers a pierdut procesul și apelul ulterior, însă miercuri a câștigat recursul la Curtea Supremă. Bătălia legală - care a durat patru ani și jumătate și a costat aproape 500. 000 de euro până acum - a ridicat o serie de întrebări în ceea ce privește egalitatea și libertatea conștiinței.

„Știu că mulți oameni vor fi bucuroși să audă astăzi această hotărâre, deoarece ea protejează libertatea de exprimare și libertatea de conștiință pentru toți", a declarat managerul general al brutăriei, Daniel McArthur.

Procurorul general al Irlandei de Nord, John Larkin, a salutat de asemenea decizia.

În schimb, Comisia pentru egalitate pentru Irlanda de Nord, care a sprijinit acțiunea lui Gareth Lee împotriva brutăriei, a declarat că va studia cu atenție implicațiile acestei decizii.

„Există îngrijorarea că această hotărâre poate genera incertitudini cu privire la aplicarea legii privind egalitatea în sfera comercială, atât în ​​privința a ceea ce pot face firmele, cât și a clienților”, a spus dr. Michael Wardlow, șeful organizației.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.