ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.Curtea Supremă a SUA a desființat miercuri seară restricțiile asupra serviciilor religioase din New York, pe care guvernatorul Andrew M. Cuomo le impusese pentru combaterea pandemiei de coronavirus.
 
Votul a fost de 5 la 4, judecătorul-șef John G. Roberts Jr. și cei trei membri liberali ai instanței fiind în minoritate. Acest caz a fost primul în care cel mai nou membru al Curții, judecătorul Amy Coney Barrett, a jucat un rol decisiv, potrivit Nbc.
 
Hotărârea instanței a fost în contradicție cu cele anterioare referitoare la bisericile din California și Nevada. În aceste cazuri, judecate în mai și iulie, Curtea a permis guvernatorilor statelor să restricționeze participarea la slujbele religioase.

Componența Curții Supreme s-a schimbat de atunci, iar judecătorul Barrett a succedat judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, care a murit în septembrie. Votul în cazurile anterioare a fost, de asemenea, de la 5 la 4, dar în direcția opusă, judecătorul șef Roberts alăturându-se judecătorului Ginsburg și celorlalți trei membri ai aripii liberale.

Într-o opinie nesemnată, majoritatea a spus că restricțiile guvernatorului Cuomo încalcă primul amendament, vizând exercițiul liber al religiei. Într-o opinie concurentă, judecătorul Neil M. Gorsuch a spus că guvernatorul Cuomo a tratat activitățile seculare mai favorabil decât cele religioase.

Este timpul să precizăm că, în timp ce pandemia aduce multe provocări grave, Constituția nu poate tolera ordinele executive codificate în culori care redeschid magazinele de băuturi alcoolice și magazinele de biciclete, dar bisericile, sinagogile și moscheile rămân închise”, a scris judecătorul Gorsuch.

Curtea Supremă a abordat două cereri: una depusă de Episcopia Romano-Catolică de Brooklyn, cealaltă de două sinagogi, o organizație evreiască ortodoxă și doi indivizi. Ambele cereri spuneau că restricțiile lui Cuomo încalcau protecția constituțională pentru exercitarea liberă a religiei.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews