ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Justiția din Spania a început demersurile pentru a-i acuza penal pe liderii separatiști. Ei riscă între 15 și 30 de ani de închisoare.

 „În apărarea legii, a drepturilor cetățenilor și în numele interesului public, am deschis o anchetă pentru acuzațiile de rebeliune, manipulare de fonduri publice și alte delicte conexe, la adresa principalilor responsabili politici ai guvernului Cataloniei”, a anunțat Jose Manuel Maza, procurorul general al Spaniei.


Cu liderii fugiți, niciun partid și nicio asociație nu a convocat vreo acțiune de protest prin care să conteste preluarea tutelei regiunii de către Madrid sau pentru a apăra independența Cataloniei, proclamată acum patru zile, dar nerecunoscută de niciun alt stat.
 
Carles Puigdemont, vizat de o procedură judiciară în Spania, a declarat puțin mai devreme, într-o conferință de presă la Bruxelles, că se află în capitala belgiană, împreună cu o parte dintre miniștrii săi demiși, din motive 'de securitate', neavând intenția de a cere azil. El a afirmat că acceptă desfășurarea de alegeri anticipate în Catalonia și a cerut garanții înainte de a reveni în Spania.
 
Premierul belgian a precizat că președintele catalan destituit 'va fi tratat la fel ca oricare cetățean european, cu aceleași drepturi și îndatoriri, nici mai multe, nici mai puține', transmit AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

 
Doar o treime dintre catalani își doresc independența, arată cel mai recent sondaj de opinie. În plus, jumătate dintre ei sunt îngrijorați sau se tem că ar putea izbucni violențe.

„Toate acestea ne afectează. Fractura din societate este atât de evidentă, temerile și confruntările sunt evidente, iar eu cred că cei mai mulți dintre noi cred că toate acestea ar trebui să se termine, indiferent cum, dar trebuie să se termine acum”, spune o femeie.

Vineri, la câteva ore după ce parlamentul catalan a proclamat în mod unilateral independența regiunii, guvernul de la Madrid i-a suspendat autonomia și a preluat controlul direct asupra acesteia. Un prim efect: pe 21 decembrie ar urma să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.