ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea federală din Canada a anunțat că utilizarea de către guvernul Trudeau a Legii privind situațiile de urgență nu a fost „justificată” și a constituit o încălcare a Cartei drepturilor și libertăților cetățenilor.

Pe 23 ianuarie, judecătorul Curții Federale, Richard Mosley, a decis că „nu a fost justificat” ca prim-ministrul Justin Trudeau să invoce Legea de urgență (EA) pentru a bloca, în 2022, Convoiul pentru libertate, care a protestat împotriva reglementărilor draconice Covid și a ordinelor de vaccinare forțată.

„După ce am constatat că încălcările secțiunilor 2(b) și 8 ale Cartei nu au avut un efect minim, am constatat că nu erau justificate în temeiul secțiunii 1”, a scris Mosley, citat de LifesiteNews.

„Am concluzionat că decizia de a emite Proclamația nu a avut un caracter rezonabil – justificare, transparență și inteligibilitate – și nu a fost justificată în raport cu constrângerile factuale și juridice relevante care trebuiau luate în considerare”, a adăugat judecătorul.

Potrivit hotărârii, EA este rezervată ca ultimă soluție dacă toate celelalte mijloace eșuează. Ea nu poate fi invocată decât dacă toate celelalte măsuri au fost epuizate.

Mai mult, hotărârea a subliniat că existau și alte mijloace de a pune capăt protestului, cum ar fi prevederile din Codul Penal, pe care provincia Alberta le-a susținut la acea vreme.

În decizie s-a mai precizat că, pe lângă faptul că a fost o măsură inutilă, EA a încălcat drepturile din Carta canadienilor, în mod specific libertatea de gândire, de opinie și de exprimare.

Protestul Convoiul pentru libertate a avut loc la începutul anului 2022 la Ottawa și au participat mii de canadieni, care au cerut încetarea blocajelor, prin camparea în fața Parlamentului din Ottawa.

Drept răspuns, guvernul federal al lui Justin Trudeau a promulgat EA, pe 14 februarie 2022, pentru a pune capăt protestului. Măsurile au inclus înghețarea conturilor bancare ale canadienilor care au donat pentru protest.

Trudeau i-a denigrat pe canadienii nevaccinați, declarând că cei care se opun măsurilor sale constituie o „minoritate mică, marginală”, care susține „viziuni inacceptabile” și nu „reprezintă punctele de vedere ale canadienilor care au fost unul pentru celălalt”.

Trudeau a revocat EA pe 23 februarie, după ce protestatarii au fost evacuați. La acea vreme, șapte din cele 10 provincii ale Canadei s-au opus utilizării de către Trudeau a EA.

În plus, mai multe organizații, printre care Fundația Canadiană pentru Libertăți Civile, CCF, Canadian Frontline Nurses, patru solicitanți privați, avocați ai Guvernului Alberta, au contestat în mod legal invocarea măsurii de către Trudeau.

De asemenea, liderul Partidului Conservator Pierre Poilievre a cerut ca Trudeau să fie „demis”. El a susținut că actualul prim-ministru „a provocat criza divizând oamenii. Apoi a încălcat drepturile Cartei, pentru a-i suprima în mod ilegal pe cetățeni.”

Și avocatul Centrului de Justiție pentru Libertăți Constituționale, Eva Chipiuk, a reacționat: „Este un pas mare! Ce înseamnă asta pentru guvernul federal, pentru aleși și toți acei protestatari denigrați și defăimați, nu știu. Dar aceasta este o veste mare!”

„Nu vă fie teamă să vă înfruntați guvernului. De fapt, este treaba ta ca cetățean în democrație. Vocea ta contează, nu lăsa pe nimeni să-ți spună altfel!”, a adăugat ea.

Și Coaliția Națională a Cetățenilor a sărbătorit hotărârea, afirmând: „Legea pentru urgență a lui Trudeau și Freeland a fost mereu nejustificată. Și, desigur, a încălcat Carta. Hotărârea judecătorească de astăzi este o victorie pentru toți canadienii iubitori de libertate.”

Drept răspuns, viceprim-ministrul liberal și ministrul de Finanțe Chrystia Freeland a anunțat că guvernul Trudeau nu este de acord cu hotărârea și intenționează să facă recurs la decizie.