ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului a hotărât să reînoiască decizia de a oferi autocefalie Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, arată un comunicat al instituției.

 De asemenea, Sinodul a mai decis să restabilească Stravopighia Patriarhiei Ecumenice din Kiev și să accepte memoriile lui Filaret Denisenko, Macarie Maletici și „ale credincioșilor lor” despre care Patriarhia de la Constantinopol afirmă că „s-au aflat în schismă, dar nu din motive dogmatice”.


În consecință, afirmă Patriarhia Constantinopolului, „celor mai sus menționați le-a fost redat rangul ierarhic sau preoțesc, iar credincioșii lor au fost reprimiți în comuniune cu Biserica”.

Cu alte cuvinte, Patriarhia Constantinopolului recunoaște autoproclamata Biserică Ortodoxă a Ucrainei - Patriarhia Kievului, înființată în 1992, prin ruperea din Mitropolia Kievului, ce aparține canonic Patriarhiei Moscovei. În 1997, Filaret a fost afurisit (excomunicat) din Biserica Ortodoxă, act recunoscut de întreaga lume ortodoxă.

De asemenea, Patriarhia Constantinopolului l-a recunoscut și pe Macarie Maletici drept Mitropolit al Bisericii Ucrainene Autocefale Ucrainene, entitate înființată prin ruperea de Patriarhia Moscovei în 1921 și apoi reînființată după 1990.

Decizia cea mai importantă este cea prin care Patriarhia Constantinopolului a anulat Scrisoarea Sinodală din 1686, prin care i se acorda Patriarhiei Moscovei dreptul a de hirotoni Mitropolitul Kievului, post ocupat acum de Mitropolitul Onufrie.

Comunicatul nu precizează ce raporturi vor exista între cele trei entități pe care Patriarhia Constantinopolului le recunoaște acum drept legitime.

Mitropolitul Ilarion, șeful Departamentului Externe al Patriarhiei Moscovei,  a caracterizat decizia drept ilegală și a arătat că răspunsul Bisericii Ruse va fi dat pe 15 octombrie, când va avea loc Sinodul, la Minsk.

Vladimir Legoida, șeful Departamentului pentru Relațiile dintre Biserică, Societate și Media al Patriarhiei Moscovei, a criticat vehement decizia.

„Patriarhia Constantinopolului a comis un act fără precedent și anti-canonic, care este o încercare de a  distruge fundația structurii canonice Ortodoxe. Nu poate fi descris altfel declarația Constantinopolului de a intra în comuniune canonică alături de schismatici și cu o persoană afurisită de Biserică”, a spus el.
 
Poziția Bisericii Ortodoxe Române rămâne necunoscută. Majoritatea etnicilor români din Ucraina se află în Mitropolia condusă de ÎPS Onufrie, de sub autoritatea Moscovei.