ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criză diplomatică acută în Golful Persic. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Yemen, Libia și Bahrain și-au întrerupt relațiile diplomatice cu statul Qatar. Motivul invocat este sprijinul pe care autoritățile de la Doha l-ar acorda organizațiilor teroriste. Acestea sunt acuzate că „destabilizează securitatea regională".

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt au anunțat închiderea spațiului aerian și a porturilor maritime pentru toate mijloacele de transport ale Qatarului.

Decizia coordonată luată de cele trei țări arabe după o aprigă dispută în legătură cu susținerea pe care Qatarul o acordă Frației Musulmane, cea mai veche mișcare islamistă din lume.
 
Cele cinci țări arabe au precizat că nu le vor permite cetățenilor să viziteze sau să tranziteze un aeroport din Qatar, iar zborurile qatareze nu vor putea să treacă prin spațiile aeriene ale Arabiei Saudite, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite și Yemenului.
 
Qatarul spune că acuzațiile sunt nejustificate, că nu au absolut nicio bază legală. Un comunicat al Ministerului de Externe de la Doha subliniază că, în calitate de membru al Consiliului de Cooperare al Golfului, Qatarul respectă suveranitatea altor țări și nu intervine în afacerilor lor interne.