ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Haosul de pe bursele din Statele Unite și Asia s-a propagat și în Europa. Indicele Bursei din Londra, FTSE 100 a pierdut, la deschiderea ședinței de tranzacționare 7.079 de puncte, adică 3,2% din valoare. Este cel mai scăzut nivel din decembrie 2016. La Frankfurt și la Paris, principalii indici, au pierdut 3,5% fiecare. Ieri, Wall Street a suferit cea mai mare scădere în puncte din istorie și cea mai mare scădere procentuală din august 2011, când era plină criză financiară. 
 
Indicele Dow Jones a pierdut, până la sfârșitul zilei de tranzacționare, 1.175 de puncte, adică 4,6 la sută. În picaj s-a aflat, de asemenea, indicii S&P 500 (-3.8%) și Nasdaq (- 3.7%). Tendința de scădere a apărut încă de la începutul săptămânii trecute, însă adevăratele probleme  s-au resimțit vineri. Atunci s-a publicat raportul privind forța de muncă din Statele Unite. Acesta a arătat o creștere mai rapidă decât s-a estimat a salariilor.

De regulă, atunci când cresc salariile, crește și inflația. Astfel, Banca Federală va trebui să crească rata dobânzii de referință. În aceste condiții, investitorii preferă să aleagă obligațiuni, a căror valoare crește simultan cu rata dobânzii. 

În Japonia, indicele Nikkei 225 a scăzut cu 4,8%, iar în Coreea de Sud, Kospi a pierdut 2,3%. Și în Australia, S&P/ASX 200 a scăzut cu 2,7%.

BBC amintește de momentul septembrie 2008, când falimentul băncii de investiții Lehman Brothers a declanșat criza financiară internațională și recesiunea economică din mai multe țări.

Declinul actual urmează unor luni de creștere a pieței, alimentând preocupările că prețul acțiunilor a fost supraevaluat.