Haosul de pe bursele din Statele Unite și Asia s-a propagat și în Europa. Indicele Bursei din Londra, FTSE 100 a pierdut, la deschiderea ședinței de tranzacționare 7.079 de puncte, adică 3,2% din valoare. Este cel mai scăzut nivel din decembrie 2016. La Frankfurt și la Paris, principalii indici, au pierdut 3,5% fiecare. Ieri, Wall Street a suferit cea mai mare scădere în puncte din istorie și cea mai mare scădere procentuală din august 2011, când era plină criză financiară. 
 
Indicele Dow Jones a pierdut, până la sfârșitul zilei de tranzacționare, 1.175 de puncte, adică 4,6 la sută. În picaj s-a aflat, de asemenea, indicii S&P 500 (-3.8%) și Nasdaq (- 3.7%). Tendința de scădere a apărut încă de la începutul săptămânii trecute, însă adevăratele probleme  s-au resimțit vineri. Atunci s-a publicat raportul privind forța de muncă din Statele Unite. Acesta a arătat o creștere mai rapidă decât s-a estimat a salariilor.

De regulă, atunci când cresc salariile, crește și inflația. Astfel, Banca Federală va trebui să crească rata dobânzii de referință. În aceste condiții, investitorii preferă să aleagă obligațiuni, a căror valoare crește simultan cu rata dobânzii. 

În Japonia, indicele Nikkei 225 a scăzut cu 4,8%, iar în Coreea de Sud, Kospi a pierdut 2,3%. Și în Australia, S&P/ASX 200 a scăzut cu 2,7%.

BBC amintește de momentul septembrie 2008, când falimentul băncii de investiții Lehman Brothers a declanșat criza financiară internațională și recesiunea economică din mai multe țări.

Declinul actual urmează unor luni de creștere a pieței, alimentând preocupările că prețul acțiunilor a fost supraevaluat. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews