ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce în România sunt vânați morții din morminte și se inventează pericole inexistente, în apropierea țării noastre se întâmplă lucruri cu adevărat grave.

Ieri și alaltăieri, Croația a sărbătorit 20 de ani de la începutul "operațiunii Storm(Furtuna)" din timpul războiului de independență din anii '90.

Operațiunea Storm a fost o ofensivă masivă din partea forțelor militare croate pentru a relua regiunea Craina, una populată cu sârbi. Acțiunile au fost un succes din punct de vedere al croaților, dar au condus la expulzarea a peste 220.000 de etnici sârbi.

La Knin, capitala regiunii în cauză, s-au organizat o aniversare fastuoasă, inclusiv un concert al lui Marko Perkovici "Thompson". "Thompson", care și-a adăugat acest nume ca omagiu pentru mitraliera cu același nume, este autorul mai multor cântece patriotice croate din timpul războaielor de acum 20 de ani. La concert, cântărețul a venit îmbrăcat în tricou de camuflaj.

Concertul, organizat pe stadionul echipei locale, a fost urmărit de peste 60.000 de oameni și a fost descris de către siteul Index.hr drept o "orgie Ustașa". Ustașii au fost o organizație teroristă din perioada interbelică, ce au fost aduși la putere de către Adolf Hitler după dezintegrarea Iugoslaviei. Aceștia au condus vremelnicul Stat Independent al Croației și sunt considerați responsabili de exterminarea a 30.000 de evrei, 29.000 de țigani și între 300.000 - 600.000 de sârbi. Lagărul de la Jasenovac a fost unul din cele mai mari din Europa.

"Aniversarea a 20 de ani de la începutul operațiunii Storm a trimis un mesaj de ostilitate și atmosfera a fost una de agresivitate față de dușmani", notează Index.hr.

Mai mult, la concertul lui "Thompson", s-a scandat din mii de voci "Za dom! Spremni", adică salutul ustașa, care înseamna "Pentru patrie! Pregătiți(de luptă)". 

La Zagreb s-a organizat o fastuoasă paradă militară, în timp ce la Belgrad a fost o zi de doliu național.