ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Britanicii nu mai par dispuși să suporte din buzunarele lor costurile uriașe ale sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei. „Vor fi tulburări sociale generalizate.”

O mișcare de protest, desfășurată sub egida Don’t Pay! (Nu plăti!), devine tot mai populară în Marea Britanie. Liderii campaniei le cer britanicilor să boicoteze plata facturilor, ca semn de protest față de explozia prețurilor la energie.

Potrivit estimărilor specialiștilor, factura medie va fi în ianuarie 2023 cu 283% mai mare față de luna martie 2022.

Într-un manifest Don’t Pay! britanicii sunt îndemnați să își închidă aplicațiile Direct Debit (prin care băncile rețin automat contravaloarea facturilor):

„Milioane dintre noi nu își vor putea permite să plătească hrana și facturile în iarna aceasta. Nu trebuie să acceptăm ca acest lucru să se petreacă. Cerem o reducere a facturilor la un nivel suportabil. Ne vom închide aplicațiile Direct Debit de la 1 octombrie dacă cererea nu ne este respectată.”

Nu doar sancțiunile împotriva Rusiei au contribuit la explozia prețurilor. Inflația, care erodează valoarea banilor, este prognozată să ajungă anul viitor la 15%.

În acest timp, colosul energetic BP tocmai a raportat cel mai mare profit trimestrial al său din ultimii 14 ani.

Unul dintre militanții campaniei Don’t Pay!, Tom Scott, a precizat că organizația sa nu îndeamnă la revolte și tulburări de stradă, deși este aproape sigur că acestea se vor produce dacă direcția în care se îndreaptă lucrurile nu se schimbă.

Într-o declarație pentru The Telegraph, el a amintit de marile revolte din 1990,  de la Londra, împotriva Community Charge („taxa pe cap de alegător”) pe care Margaret Thatcher a vrut să o introducă:

„A existat o mare revoltă la Londra, în 1990. Nu este ceva ce mi-ar plăcea să văd, însă cred că este aproape inevitabil și, dacă guvernul nu ia măsuri mult mai eficiente să ajute oamenii, atunci cu siguranță vor fi mișcări sociale generalizate.”

În acest timp, guvernul britanic continuă să arunce sume uriașe de bani pentru cazarea și întreținerea imigranților care pătrund  nestingheriți în țară, după ce traversează Canalul Mânecii, venind din Franța.