ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții ambasadei SUA la Belgrad și NATO și-au intensificat eforturile pentru a apropia Serbia de Alianța militară occidentală.

Scopul lor este de a crea așa numitul „Clubul 100”, scrie ziarul Vecernje Novosti din Belgrad, citat de b92.net.

Potrivit ziarului, profesori  universitari și personalități publice ar urma să intre în acest "Club 100" pentru a promova în mod deschis o politică de abandonare a cursului actual de neutralitate al Serbiei. În plus, se dorește intensificarea atât a activității de propagandă, cât și a activităților operaționale pe teren. Cotidianul sârb evidențiază faptul că această campanie extinsă se bazează pe strategia globală a Occidentului vizând „eliminarea influenței maligne a Rusiei în Balcani" - și pe ideea că zona-cheie a propagandei intensificate este tocmai Serbia, dar și Republica Sârbă unde Ofițerii NATO și ofițerii de informații occidentali au o sarcină specială, aceea de a rupe legătura fermă dintre Milorad Dodik, președintele așa numitei Republici Srpska și Kremlin”.

Ambasada SUA sprijină activitățile unor ONG-uri implicate în promovarea NATO, la Hotel Crystal din Belgrad având loc, la jumătatea lunii mai, o conferință intitulată „Formarea viitorului Serbiei într-o eră de insecuritate” organizată de către  Consiliul Atlantic al Serbiei, în care s-au discutat avantajele cooperării Serbiei cu NATO și cu Statele Unite, notează Vecernje Novosti.

Peședintele sârb Aleksandar Vucici a afirmat în repetate rânduri că Serbia nu are în plan să adere la NATO și că își va menține neutralitatea.  De asemenea, un sondaj publicat în martie 2018, la împlinirea a 19 ani de la începutul bombardamentelor NATO asupra Serbiei, arăta ca 84% dintre cetățeni Serbiei se opun aderării țării lor la alianța militară occidentală, belgrădenii fiind cei care s-au declarat, în număr covârșitor, împotriva intrării Serbiei în Alianța Nord-Atlantică.