Potrivit tabloidului britanic Daily Mail, patru oameni care au fost vaccinați cu vaccinul anti-coronavirus produs de Pfizer în timpul studiului clinic au dezvoltat paralizia Bell. O formă de paralizie facială temporară, care mai este cunoscută și ca paralizie facială periferică.

Dar, autoritățile de reglementare FDA susțin că nu există nicio modalitate clară prin care vaccinul să provoace acea formă de paralizie, avertizând totuși că medicii ar trebui să urmărească efectul secundar alarmant.
 
Informația vine în contextul în care Vaccinul Pfizer-BioNTech a primit deja autorizație de utilizare de urgență în Marea Britanie și Bahrain.
 
În plus, experții spun că Pfizer ar trebui să continue să monitorizeze persoanele pe care le vaccinează.  

Nimeni nu știe ce anume provoacă paralizia lui Bell, care, în general,  trece de la sine.
 
Și nici nu este prima dată când paralizia Bell are legătură cu un vaccin, deși oamenii de știință au concluzionat că vaccinurile nu au declanșat paralizia facială în toate cazurile, cu excepția unuia singur. Este vorba despre un vaccin elvețian împotriva gripei, care a fost vândut în timpul sezonului gripal 2001-2002 acolo, iar apoi a fost scos imediat de pe piață. 

Una dintre persoanele afectate a avut fața paralizată la trei zile după vaccin și a revenit la normal după aproximativ trei zile, în timp ce în celelalte cazuri, paralizia a apărut după 9, 37, respectiv 48 de zile după vaccinarea împotriva SARS-Cov-2.
Fiecare dintre cei trei s-a recuperat într-o peroadă de aproximativ 10 – 21 de zile. 
Paralizia lui Bell apare brusc și arată alarmant, ca un accident vascular cerebral. Majoritatea bolnavilor observă că o parte a feței lor începe să cadă, iar mușchii devin slabi. În cazuri rare, ambele părți ale feței pot deveni temporar paralizate. 
 
Marea Britanie a început să vaccineze deja gurpurile cele mai expuse împotriva COVID-19. Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani, și William Shakespeare, în vârstă de 81 de ani, au fost primii beneficiari ai vaccinului anti-covid.
 
Guvernul britanic intenționează să administreze 800.000 de vaccinuri în următoarele săptămâni.