ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația Bashar al-Assad va facilita vizita inspectorilor internaționali care anchetează atacul chimic din Siria, a declarat joi ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari, care susține că teroriștii au importat arme chimice din Libia cu ajutorul serviciilor secrete americane.

În cursul dimineții de sâmbătă este așteptată să ajungă în Siria misiunea r Organizației Internaționale pentru Interzicerea Armelor Chimice, care urmează să constate veridicitatea informațiilor furnizate de grupările rebele și de unele organizații neguvernamentale, inclusiv controversatele "Căști Albe", care au acuzat guvernul sirian că a lovit mii civili cu butoaie de clor, provocând moartea a peste 70 de persoane.

De la New York, ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari, a dat asigurări că guvernul de la Damasc „va facilita intrarea echipei Organizației Internaționale pentru Interzicerea Armelor Chimice, oriunde doriți în zona Duma, pentru a determina dacă au fost folosite substanțe chimice.” „Este timpul pentru a digera și a metaboliza faptul că Siria nu a folosit arme chimice împotriva propriului popor”, a adăugat reprezentantul sirian la ONU, conform site-ului al-manar.com.
El a respins cu fermitate acuzațiile aduse de Washington, Londra și Paris și a negat orice implicare în acest masacru. Bashar Jaafari a acuzat însă țările occidentale de complicitate cu „teroriștii” și că ar fi ajutat la importul de „arme chimice din Libia”. „Teroriștii au importat produse chimice din stocurile libiene pentru o lungă perioadă de timp”, a spus al-Jaafari, citat de Tass. El susține că operațiunea „a fost facilitată și de serviciile de informații din Turcia și Arabia Saudită, precum și de către cele din Franța și SUA. Potrivit acuzațiilor reprezentantului sirian, gazele chimice ar fi fost aduse ca marfă de contrabandă, din Libia la Istanbul, la bordul unor zboruri civile”.