Danemarca urmează să-și schimbe din primăvară regulile privind donarea de sânge, introducând o dispoziție mult așteptată care să permită bărbaților gay să doneze sânge. Schimbarea legislației a fost anunțată inițial de fostul ministru al sănătății, Ellen Trane Nørby, în august 2018, iar politica a fost continuată de noul guvern, potrivit presei daneze.

Danemarca nu a mai permis homosexualilor să doneze sânge din anul 1988, când epidemia de SIDA a făcut ravagii în toată lumea.
 
De câțiva ani însă, parlamentul danez a dat semnale că interdicțiile impuse homosexualilor sunt „depășite și discriminatorii”. Așa că, potrivit presei daneze, din luna martie regulile se vor schimba, iar homosexualii vor putea dona sânge, cu condiția să nu fi întreținut relații sexuale în ultimele patru luni, înainte de a dona sânge.

Modificarea legii nu va trece prin parlament, iar ministrul Sănătății a precizat: „Este o măsură pozitivă. Cu perioada de abstinență de patru luni, Danemarca va fi printre cele mai progresive țări din lume în ceea ce privește donarea de sânge de către homosexuali”.

O decizie similară anunțau anul trecut și autoritățile din Franța. Care au decis că perioada de abstinență sexuală de un an pe care este necesar să o respecte homosexualii pentru a putea dona sânge în Franța va fi redusă la patru luni, începand de la 1 februarie 2020.