ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Danemarca vrea să interzică purtarea vălului islamic integral în locurile publice, pe motiv că „este incompatibilă cu valorile societății”, potrivit ministrului danez de Justiție, Soren pape Poulsen.

„Este incompatibilă cu valorile societății daneze sau cu respectul față de comunitate ascunderea feței în întâlnirile din spațiile publice”, a explicat ministrul danez al justiției, Soren Pape Poulsen.

„Nu este vorba de interzicerea unui port religios, ci de interdicția de a purta o mască”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal, Jacob Ellemann Jensen, după ce formațiunea sa, cea mai mare din cadrul coaliției guvernamentale, a decis să susțină interzicerea vălului.

Practic, acest lucru înseamnă că vor fi interzise niqabul și burqa, a menționat politicianul danez.
Persoanele aflate la prima contravenție vor risca o amendă de 1.000 de coroane daneze (165 de dolari). Aceasta va crește însă în caz de recidivă, ajungându-se la 10.000 de coroane începând de la a patra contravenție.

Mai multe agenții și instituții vor fi solicitate să formuleze eventuale propuneri suplimentare înainte ca legea să fie prezentată în parlament.

Un raport din 2010 estima că până la 200 de femei, într-o țară cu 5,7 milioane de locuitori, purtau văl islamic integral.

Problema vălului divizează opinia publică din Europa. Franța, Belgia, Olanda, Bulgaria și landul german Bavaria au impus restricții în ce privește purtarea vălului integral în spații publice, iar anul trecut în iunie guvernul norvegian a propus interzicerea vălului care acoperă fața în grădinițe, școli și universități.