ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Suedia, care a impus foarte puține restricții în timpul pandemiei de COVID-19, a avut una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate în exces din Europa și din lume în acea perioadă, potrivit datelor Eurostat, relatează Epoch Times

În Uniunea Europeană, excesul de mortalitate la nivel anual în 2021 a fost cu 14% mai mare decât în perioada pre-pandemică 2016-2019, potrivit datelor Eurostat. În același timp, Suedia a avut o rată a mortalității în exces de doar sub 5% în 2021. Câteva alte țări au avut rate mai mari, Bulgaria raportând decese în exces de aproape 40%. În 2022, în timp ce excesul de mortalitate în UE a fost de 11%, în Suedia rata a fost de doar 4,1%.

Alte calcule au raportat constatări similare. Astfel, o analiză a The Spectator estimează că rata cumulativă de decese în exces în Suedia, în timpul pandemiei din 2020 până în 2023, este de doar 3%. În comparație cu aceasta, numărul deceselor în exces în Statele Unite în aceeași perioadă a fost de 17%, în Marea Britanie de 10%, iar în Australia de 7%.

Din 100.000 de persoane, numărul deceselor în exces în Suedia au fost de 72,7, comparativ cu 527,8 în Statele Unite, 292,1 în Marea Britanie și 134,6 în Australia.

Spre deosebire de multe alte țări care au impus reguli și blocări stricte – inclusiv închiderea școlilor, a bisericilor și afacerilor – ca răspuns la pandemia de COVID-19, autoritățile suedeze au decis ca societatea să continue să funcționeze normal.

Deși Suedia a interzis adunările în masă, copiii au putut merge la școli, iar adulții au fost liberi să se adune în restaurante. Totuși, guvernul a încurajat munca la distanță acolo unde a fost posibil.

În perioada pandemiei, mass-media a condamnat răspunsul Suediei la coronavirus. Totuși, țara s-a clasat pe primul loc la cel mai mic număr de decese în exces în timpul pandemiei, impunând mai puține restricții legate de COVID-19.

Măsura impunerii blocărilor pe scară largă impuse în timpul pandemiei a fost criticată de experți. Într-o lucrare din 19 ianuarie, publicată de Institutul Fraser, Douglas Allen, profesor de economie la Universitatea Simon Fraser din Canada, a spus că politicile de izolare pe scară largă, la nivelul întregii economii, au fost „un dezastru”. Astfel de politici au avut doar „efecte marginale asupra numărului final de decese, dar au impus costuri enorme”, a arătat acesta.

Fraser a făcut legătura între blocaje și apariția „deceselor colaterale”, astfel că măsurile de autoprotecție au ajuns să crească mortalitatea. De exemplu, un factor important în acest sens a fost lipsa controalelor medicale regulate din cauza fricii de a contracta COVID-19.