ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat că liderii statelor membre ale Uniunii Europene sunt dispuși să ”caute un compromis” cu premierul britanic David Cameron în vederea menținerii Marii Britanii în interiorul UE, conform Reuters și AFP.

”Liderii și-au exprimat îngrijorarea, dar și-au manifestat și dorința de a căuta un compromis”, a spus Tusk, la finalul primei zile a summitului UE.

El s-a declarat ”mult mai optimist” în perspectiva referendumului privitor la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul UE, consultare populară pe care Cameron a promis să o organizeze până la finalul lui 2017.

Reuniți la Bruxelles în cadrul Consiliului European de iarnă, liderii statelor UE au încercat să găsească o soluție la solicitările Marii Britanii, care dorește organizarea până la finalul lui 2017 a unui referendum cu privire la oportunitatea rămânerii în interiorul Uniunii Europene. În perspectiva acestui referendum, Cameron încearcă să renegocieze termenii apartenenței țării sale la UE.

Premierul britanic a apreciat că s-au înregistrat ”progrese bune” în discuțiile cu partenerii săi europeni, dar a recunoscut că negocierile ulterioare 'vor fi dificile'.

”Vestea bună este aceea că există o cale către un acord în februarie”, a spus șeful executivului de la Londra.

Francois Hollande, președintele Franței, a avertizat că principiile Uniunii Europene cu privire la libera circulație a persoanelor trebuie să fie respectate și a subliniat că țările din afara zonei euro nu trebuie să împiedice integrarea în continuare a statelor care au adoptat moneda unică.

”Cele mai dificile chestiuni se referă la zona euro și la ajutoarele sociale pentru lucrătorii din UE. Pot exista ajustări, dar regulile și principiile europene trebuie să fie respectate. A fost o discuție deschisă și francă”, a spus Francois Hollande, răspunzând unei întrebări legate de cererile Londrei pentru reformarea forului comunitar european.

Și Angela Merkel a apreciat că cererile Marii Britanii vor fi dificil de satisfăcut, dar a precizat că toate statele membre ale UE au arătat dorința de a se ajunge la un compromis.

”Am spus clar că suntem gata să ajungem la un compromis, dar mereu numai cu condiția de a salvgarda principiile fundamentale europene, printre care lipsa oricărei discriminări și libera circulație. În special cu privire la ajutoarele sociale, nu va fi ușor (de ajuns la un compromis), dar eu cred că prin bună-credință putem găsi soluții bune”, a adăugat Merkel.

Cel mai dificil aspect din lista cererilor prezentate de David Cameron este propunerea ca în primii patru ani de la ajungerea pe teritoriul britanic cetățenii celorlalte state UE care muncesc în Marea Britanie să nu primească ajutoare sociale.

Această potențială măsură ar încălca însă tratatele UE, potrivit liderilor mai multor țări membre, întrucât ea ar crea discriminări între cetățenii europeni.