ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia nu va mai onora acordul privind migrația cu UE, dacă blocul comunitar nu va reuși să adopte liberalizarea regimului vizelor pentru turci până în luna iunie, a anunțat luni premierul Ahmet Davutoglu, citat de AFP, conform Agerpres.

În baza acordului încheiat luna trecută, UE ar urma să preia mii de refugiați sirieni direct din Turcia și va returna Ankarei migranții ajunși în Grecia după 20 martie. În schimb, Turcia ar urma să primească 3 miliarde de euro, să beneficieze de liberalizarea vizelor și de accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE.

"Aceste angajamente sunt reciproce. Dacă UE nu întreprinde pașii necesari, ar fi de negândit ca Turcia să o facă", a spus Davutoglu în cadrul unei conferințe de presă susținute înainte de a pleca la Strasbourg.

El a afirmat însă că Turcia a depus eforturi pentru a-și îndeplini angajamentele față de UE și nu are motive să se aștepte ca acordul să nu fie respectat.

"Nu cred că există o posibilitate prea mare ca UE să facă pași înapoi în realizarea acestui proces după ce am ajuns atât de departe", a spus el.

17 dintre cele 75 de condiții puse de UE pentru liberalizarea vizelor până în iunie trebuie încă îndeplinite, a spus Davutoglu, estimând că acest lucru se va petrece până în mai.

"Cred că liberalizarea vizelor se va aplica din iunie. Dacă acest lucru nu se întâmplă, evident nimeni nu se poate aștepta ca Turcia să-și respecte partea de înțelegere", a adăugat el.