ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Contestat de unii, aplaudat de alții, „modelul suedez” al Europei în vreme de pandemie, fără restricții,  a fost explicat de un medic român aflat în aceste zile în prima linie, într-un spital Upsalla.
 
Românca Daria Glaessge, originară din Craiova, fost șef de catedră la Facultatea de medicină din Stockholm, medic specialist în clinică de ginecologie oncologică la Spitalul universitar Karolinska, cel mai mare spital din peninsula scandinavă, în prezent la spitalul din Upsalla, unde acum, în timpul epidemiei, face parte din comisia etică a spitalului, care decide zilnic oportunitatea ca pacienții gravi sa fie internați sau nu la Terapie Intensivă, a vorbit, într-un interviu pentru TVR despre „Modelul suedez” de gestionare a pandemiei.
 
După cum se știe, Suedia a decis să nu închidă complet restaurantele, magazinele, școlile sau sălile de spectacol.

Daria Glaessge a explicat că, spre deosebire de restul Europei, aici s-a apelat la conștiința cetățenilor: dacă ești bolnav, adică ai cele mai mici semne de răceală, ești rugat să stai acasă. Pentru că cei mai mulți respectă acestă regulă, scade și riscul de transmisie al bolii, dar, când discutăm despre așa-zisul model suedez trebuie luate în calcul și următoarele:

1. Suedia este o națiune cu speranță de viață mult peste media europeană (peste 73 de ani).

2. Suedia e un stat profund individualist, centrat pe libertatea cetățeanului, dar cu încredere și respect nedisimulate pentru autorități.

3. Protocoalele în spitalele sunt locale, se schimbă și se perfecționează zilnic, in funcție de situație

4. Criza este total apolitizată și gestionată de experți ai Autorității naționale de sănătate a populației.

5. Izolarea totală/carantina nu sunt răspunsul. Danemarca a fost in izolare totală și are același număr de infectați raportat la populație ca și Suedia.