ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politica rasială din America este un butoi cu pulbere, gata să explodeze, de zeci de ani. Iar lucrurile au început să se agraveze pe măsură ce sărăcia creată de blocajul (total inutil) începe să-și atingă ținta, scrie ziarul Off-Guardian într-un text în care caută răspunsuri la protestele violente din SUA declanșate de moartea afro-americanului George Floyd. Și la cum s-a ajuns la ceea ce se întîmplă azi.

„Pe măsură ce vremea s-a încălzit, iar locurile de muncă se evaporă, iar prețurile explodează și micile afaceri se vor închide, cresc până la cer și tensiunile.  A fost nevoie  doar de o scânteie. Rămâne însă de văzut dacă se va afla vreodată cum s-a ajuns la acest punct de maximă tensiune, cu protestatari care au luat cu asalt orașele, cu magazine jefuite și clădiri și mașini incendiate.

Cum de s-a ajuns aici? A început cu imaginile în care polițistul Derek Chauvin pune genunchiul pe gâtul unui om de culoare. Acest videoclip a devenit viral. Cum a devenit viral? Toata lumea se gândește că asta se întâmplă fără vreun sprijin. Nu este așa. Lucrurile nu devin virale, ele „sunt făcute virale”. Trebuie să existe imagini, trebuie editate, postate și trebuie să circule între persoanele potrivite, la momentul potrivit. Trebuie scrise texte care să le susțină. Trebuie create linii discursive.


Cum au devenit virale imaginile cu George Floyd? Brutalitatea poliției face parte din viața cotidiană din America, din păcate. Se întâmplă mereu, împotriva celor săraci și marginalizați, albi și negri. Unele violențe sunt înregistrate, însă majoritatea imaginilor nu sunt urmărite de nimeni și nimănui nu-i pasă.

De ce acest deces este diferit?

De ce aceste imagini au fost brusc remarcate, însă nu și celelalte zeci de clipuri cu polițiști violenți?

De ce, în doar câteva zile de la primul incident, compania Nike a realizat o reclamă nouă, prin care susține protestele?

Cum se poate ca o mișcare socială descrisă drept spontană să beneficieze de sponsorizări, de parcă ar fi un fel de echipă de fotbal?

De ce glorificarea violenței a devenit o temă centrală? Protestele sunt violente, însă presa liberală nu acuză această violență, ba chiar o fetișizează. Ani la rând, presa mainstream a stigmatizat agresiunea, chiar și cea virtuală, a asociat-o cu ”masculinitatea toxică”. Acum, protestele violente din America se bucură de o altă interpretare.

De ce violența cum violența e considerată chiar bună? Dacă ne aducem bine aminte, vreme de luni de zile, cei care ieșeau din case fără permisiunea autorităților erau infractori și erau numiți ”covidioți”. Doar un inconștient ieșea din casă fără mască. Ni se spunea că sunt vieți în joc. Protestatarii erau comparați cu membrii unui cult al morții, oameni care vor să infecteze lumea. De ce nu se mai spun aceste lucruri despre protestatarii din SUA, ba chiar echipa de campanie a lui Joe Biden adună bani pentru a le plăti cauțiunea celor arestați?

De ce oamenii care ies pe străzi în SUA spun că la locul protestelor sunt grămezi de cărămizi deși nu se construeiște nimic în jur?

De ce polițiștii se comportă mai rău decât de obicei, de parcă ar dori să aibă cea mai proastă imagine cu putință? 

Ce obiectiv vor să atingă protestatarii pentru a se întoarce la casele lor? Violența, jaful și răzmerița nu vor rezolva problemele politice din America, ci vor cauza mai multe. Atunci, de ce este încurajată violența?

De ce sunt informații că„organizatorii” revoltelor „încurajează copiii să atace polițiștii”?

Cine va beneficia de pe urma haosului?