ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coreea de Sud are distincția dubioasă de a suferi de al doilea cel mai mare număr de infecții cu Covid-19 după China - dar se poate lăuda și cu cel mai mic raport de decese între țările cu un număr semnificativ de cazuri.
Potrivit OMS din 6 martie, raportul de mortalitate brută pentru Covid-19 - adică numărul de decese raportate divizat la numărul de cazuri raportate - este cuprins între 3-4%. În Coreea, începând cu 9 martie, această cifră era de doar 0,7%.

În timp ce, 7.478 de cazuri au fost confirmate luni în Coreea de Sud de Centrul Coreean pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CCCPB), doar 51 au murit. Între timp, potrivit datelor de la Universitatea John Hopkins, Italia are 7.375 de cazuri și 366 de decese, în timp ce Iranul are 7161 de cazuri și 237 de decese.

Pe fondul izbucnirii, China vecină a folosit o strategie de „Marele Zid” pentru a izola orașe întregi. Coreea de Sud rămas să acționeze după un manual liberal: nici cel mai afectat oraș al său, Daegu, nu a fost izolat. Acest lucru face ca succesul aparent al orașului Seul în lupta împotriva Covid-19 să fie un reper potențial pentru alte democrații afectate.

Ce se află în spatele ratei de fatalitate scăzute a Coreei de la un virus care a speriat lumea? Vorbind luni reporterilor străini din Seul, purtătorii de cuvânt guvernamentali au oferit câteva indicii.
Factorii cheie includ un serviciu național de sănătate puternic; experiență anterioară de focare de virus și pregătiri conexe; executarea agresivă a protocoalelor de testare, izolare și tratament, susținute pe deplin de lege – și două incidențe ale norocului.

Sisteme activate

Coreea de Sud a reacționat la criză cu vigoare, desfășurând o serie de eforturi legale, medicale, tehnologice și de comunicare publică.

Țara ar putea acționa atât de eficient datorită norocului chior. Având experiență anterioară cu SARS și MERS, CCCPB - din coincidență - a efectuat un exercițiu simulat pe calculator pe un focar de coronavirus în decembrie 2019.

Drept urmare, oficialii au fost pe deplin pregătiți când noul coronavirus a lovit națiunea în luna următoare. Testarea a început pe 11 ianuarie, a spus won; prima infecție a fost confirmată pe 19 ianuarie.

Servicii de consultanță telefonică, centre de testare și camere termice - care, instalate în clădiri și locuri publice pentru detectarea febrei, au venit rapid online. Coreea de Sud a efectuat până în prezent aproximativ 190.000 de teste, potrivit directorului general adjunct al CCCPB, Kwon Jun-wook, și are capacitatea de a efectua 20.000 pe zi. Timpul de răspuns este de șase-24 de ore.

Testele sunt foarte accesibile. „Testul este de aproximativ 130 de dolari, iar aproximativ jumătate este acoperit de asigurare, cealaltă jumătate de către individ", a spus Kwon. Cei care sunt testați pozitiv obțin testul gratuit, „Deci nu există niciun motiv pentru cazurile suspecte să-și ascundă simptomele”, a spus el.
Experții din străinătate aprobă.

„Nu există prea multă testare în timpul unui focar”, a declarat Dan Strickland, un epidemiolog american pensionat pentru publicația Asia Times. „Toate testele ies falsuri pozitive” - adică cei care testează pozitiv, dar de fapt nu au boala - „dar ies de asemenea și cazuri ușoare”.

Centrele dedicate și spitalele centralizează echipamentele și personalul specializat, păstrând virusul în afara spitalelor obișnuite. Un sistem de triaj asigură că cei cu simptome severe sunt admiși în secțiile oxigenate, cu presiune joasă. Carantina la domiciliu cu acces la consultanță medicală este foarte folosită.

Testele pe scară largă ...

Cazurile de infecție din Coreea de Sud au fost minime până în a treia săptămână din februarie, când cazurile au explodat brusc în sud-estul țării - rezultat al infecțiilor în lanț în serviciile aglomerate deținute de secta creștină secretă, Shincheonji.

Aproximativ 63% din cazurile din Coreea provin din sectă, conform datelor guvernamentale.

În timp ce membrii Shincheonji sunt împrăștiați la nivel național, guvernul a cerut - și a primit - lista de membri. Spre deosebire de zvonurile și acuzațiile răspândite, un înalt oficial al guvernului a spus că biserica a cooperat.
„O mulțime de cercetări au fost efectuate pe baza informațiilor furnizate de sediul central, acestea au fost informații foarte cuprinzătoare: numărul de membri, informațiile lor personale și locația facilităților bisericii lor”, a declarat vicepremierul pentru Sănătate și Bunăstare Kim Gang- lip, care este, de asemenea, coordonatorul general 1 al Sediului Central al Contramăsurilor de Siguranță.

„Siguranța informațiilor a fost verificată printr-o anchetă administrativă”, a spus Kim. „Am intrat în sistemele lor de informații pentru a verifica și reverifica; din perspectiva organizațională generală, ei cooperează ”.

Guvernul a implementat testarea pe scară largă a celor 211.000 de adepți ai bisericii. Cei cu simptome au fost triați ca testați prioritar; o dată ce au fost vindecați, testele au fost efectuate pe cei care nu au prezentat simptome pentru a se asigura că nu sunt purtători latenți.

„Din faza de izolare, am încercat să punem în aplicare izolarea și urmărirea cazurilor, iar acest lucru a fost realizat într-o manieră foarte agresivă”, a spus Kim Dong-hyun de la Societatea Coreeană de Epidemiologie.
„Avem motive legale pentru izolarea cohortelor”, a spus Kwon. „În loc să fie o încălcare a drepturilor omului, aceasta a fost pentru prevenirea epidemiei.” Legile legate de cărți datează din izbucnirea MERS, iar modificările legale suplimentare vor intra în vigoare în aprilie.

Urmărirea cazurilor s-a făcut prin modele de extragere a datelor CCTV și utilizarea creditelor.

... tratament timpuriu

Carantinele au eliminat persoanele infectate din populația generală, dar poate și mai critic pentru rata scăzută a morții a fost activarea tratamentului precoce.

„Chiar și pe cei care nu au prezentat simptome, am efectuat screening-ul și am confirmat mai devreme cazurile”, a spus Kim. „Cred că a fost eficient.”

Marele set de date a creat o bancă de cunoștințe cu privire la măsuri și tratamente eficiente.

„Au fost denumite cazuri ușoare și asimptomatice, iar acest lucru reduce rata fatalității”, a spus Kim. „Cred că am putut să identificăm aproape toate cazurile ușoare…. din acea parte, Coreea a fost destul de excepțională și acesta ne-a permis să colectăm date extinse. ”

În ciuda titlurilor panicoase despre lipsa medicamentelor specifice pentru Covid-19, tratamentul medical avansat oferă speranță chiar și în cazuri grave.

"Pneumonia virală, chiar dacă este complicată de pneumonia bacteriană și de cedarea organelor finale, este potențial depășită", a declarat Ogan Gurel, un medic non-practicant care lucrează în prezent ca profesor în Coreea de Sud, pentru publicația ,,Times Times,,. „Ai nevoie doar de îngrijiri medicale avansate - și de ceva oxigen.”

Vârsta contează

Alături de exercițiul său de coronavirus din decembrie, Coreea a avut noroc în alt aspect: grupul său principal a infectat o gamă de vârstă cu rezistență puternică la Covid-19, pentru că Shincheonji și-a concentrat eforturile de recrutare pe studenți și tineri.

„Când te uiți la vârsta și distribuția cazurilor confirmate în Shincheonji, vezi o mare parte cu vârste de 20 și 30 de ani”, a spus Kim. „Prin urmare, rata mortalității în această cohortă este scăzută.”

„Dacă te uiți la distribuția populației în comparație cu China, avem o parte mai mare din grupele de vârstă mai tinere”, a fost de acord Kim Yeon-jae, specialist în boli infecțioase la Centrul Național Medical din Coreea. „Acest lucru are un impact asupra ratei fatalității.

Potrivit datelor furnizate jurnaliștilor luni, în Coreea nu au existat victime în rândul persoanelor sub 29 de ani.
Totuși, chiar și pentru cei în vârstă, Coreea se descurcă mai bine decât alte țări afectate, a spus epidemiologul Kim: procentul de cazuri de deces din grupul de vârstă 70-80 este mai mic decât în Japonia sau Italia. „Cred că asta se datorează detectării precoce și tratamentului precoce”, a spus el.

Întrebări fără răspuns

Cu toate acestea, Coreea este la doar trei luni de la virus. În timp ce rata de creștere de zi cu zi pare să încetinească (a se vedea graficul din partea de jos), este îndrăzneț să se declare victoria.

„Este prea devreme pentru a evalua dacă am avut succes sau nu”, a spus Kim Dong-hyun. „Suntem încă într-un proces de învățare ...”

Dacă numerele din Coreea au crescut abia în ultimele trei săptămâni, riscul creșterii brute a morții, deoarece boala își desfășoară activitatea prin biologiile a mii de infectați, rămâne o posibilitate.

Pe de altă parte, raportul scăzut dintre moarte și infecție ar putea continua. În acest caz, setul de date extins al Coreei ar putea dovedi Covid-19 mult mai puțin letal decât se tem mulți.

Un expert consideră că numerele Coreei sunt superioare celor ale OMS.

„Ratele de deces sunt aproape întotdeauna supraestimate deoarece lipsesc tone de oameni care nu au [simptome]”, a spus un genetician statistic din SUA care a solicitat anonimatul. „Falsele pozitive reprezintă o problemă mai mică decât masele netestate.”

El a adăugat: „Este în interesul profesioniștilor medicali să supraestimeze riscuri pentru a câștiga mai multe finanțări din partea guvernelor:„ Finanțează-mă și s-ar putea să nu mori ”, este un argument convingător!”
Factorii specifici culturii ar putea funcționa. În epidemiile anterioare, unii au postulat că dieta coreeană - care se bazează pe ingrediente care presupun stimularea imunității ca usturoiul - ar putea oferi populației o apărare superioară a corpului.

Profesioniștii sunt sceptici. „Nu există dovezi conform cărora coreenii, sau alte populații, au sisteme imunitare puternice adaptate în mod special la virus”, a spus Gurel.

Și cu o imagine de ansamblu, raporturile de testare/număr mare/rata mortalității scăzute din Coreea nu sunt singura cale de urmat: Vecina, Japonia, are un număr general mai mic, dar un procent mai mare de victime.
"Am fost foarte puternici la începutul răspândirii", a spus Kim. „În Japonia, există un deficit de truse de testare și se concentrează doar pe pacienții care prezintă simptome. Ai putea spune că aceasta este o strategie.

Coreea de Sud a confirmat Covid-19 cazuri

20 ianuarie: Primul caz
Mar 18 februarie: Femeia cu legături la Biserica Shincheonji este testată pozitiv
Miercuri, 19 februarie: Total 51 de cazuri.
Joi 20 februarie: Cazuri noi: 53. Total 104
Vineri, 21 februarie: Cazuri noi: 100. Total 204
Sâmbătă 22 februarie: Cazuri noi: 229. Total 433
Duminică 23 februarie: Cazuri noi: 169. Total 602
Luni 24 februarie: Cazuri noi: 231. Total 833
Marți 25 februarie: Cazuri noi: 144. Total: 977
Miercuri, 26 februarie: Cazuri noi: 284. Total: 1261
Joi, 27 februarie: Cazuri noi: 505. Total: 1.766
Vineri: 28 februarie: Cazuri noi: 571.Total: 2.337
Sâmbătă 29 februarie: Cazuri noi: 813. Total: 3.150
Duminică 1 martie: Cazuri noi: 586. Total: 3.736
Luni 2 martie: cazuri noi: 549. Total: 4.335
Marți 3 martie: cazuri noi: 851. Total: 5.186
Miercuri, 4 martie: Cazuri noi: 435. Total: 5.621
Joi, 5 martie: Cazuri noi: 467. Total: 6.088
Vineri, 6 martie: Cazuri noi: 505. Total 6.593
Sâmbătă 7 martie: cazuri noi: 448. Total, 7041.
Duminică 8 martie: cazuri noi: 273. Total 7.314
Luni 9 martie: Noi cazuri: 164. Total: 7.478
Date: Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea. Notă: CCPBC lansează cifre la diferite ore ale zilei. Graficul de mai sus este obținut din cifrele lansate zilnic la închiderea activității.

Articol tradus de Andreea Pálfi de la sursa: Asia Times, cu titlul original: Why are Korea s Covid-19 death rates so low?