ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 800.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 pentru moment în Rusia, unde au fost furnizate de către autorități peste 1,5 milioane de doze de vaccin, a declarat sâmbătă ministrul sănătății Mihail Murașko, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia, care a început să distribuie vaccinul Sputnik V la începutul lunii decembrie, este a patra țară cea mai afectată în lume de epidemia de COVID-19 cu peste 3,2 milioane de persoane contaminate.

Vaccinul Sputnik V, pe care Rusia a început să-l furnizeze și altor țări precum Argentina, este administrat de două ori unei persoane, la un interval de 21 de zile.

Începând de la 1 ianuarie, persoanele vaccinate în Rusia primesc un certificat de vaccinare electronic, a declarat Murașko, citat de TASS.
 
Ministerul Sănătății rus actualizează zilnic baza de date cu numele rușilor care au fost vaccinați, relevă agenția rusă de presă.

Rusia și-a livrat deja eșantioanele de vaccin în țări precum Ungaria, Serbia și Venezuela, în timp ce negociază acorduri de producție cu India și China.

Rusia va elimina treptat pașapoartele de hârtie până în 2022

Noile pașapoarte vor fi carduri de plastic care conțin cipuri electronice, a transmis Moscow Times încă din 2019. Rusia intenționează să scoată treptat pașapoartele pe hârtie în termen de trei ani, ca parte a programului său național de digitalizare, potrivit site-ului oficial al guvernului rus. Estimările costurilor pentru revizie variază de la 114,4 miliarde de ruble (1,8 miliarde de dolari) la 144 miliarde de ruble (2,2 miliarde de dolari).

Primele pașapoarte digitale, care vor lua forma unor carduri de plastic, au fost emise din 2020 la Moscova, a declarat vicepremierul Maxim Akimov. "Cei care nu vor să-și schimbe pașapoartele de hârtie... le pot ține în mormânt", a declarat Akimov reporterilor.

Cartea de identitate digitală va avea o dată de expirare de 10 ani și va conține un cip electronic care conține aproape toate informațiile personale ale titularului pașaportului.

Pașaportul electronic ar putea veni de asemenea sub forma unei aplicații mobile, a declarat la acel moment primul ministru Dmitri Medvedev în cursul unei ședințe a cabinetului înainte de a lua cuvântul Akimov.

Un pașaport digital ridică obstacole birocratice, dar expune și cetățenii la hacking și scurgeri de date cu caracter personal, potrivit experților din industrie intervievați de ziarul Novaya Gazeta.

Propunerea a atras de asemenea critici din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a declarat că colectarea și păstrarea datelor cu caracter personal amenință viața privată.

Guvernul urmează din 2017 un Program de economie digitală de 53 de miliarde de dolari pentru a contribui la implementarea tehnologiilor digitale la nivel național până în ultimul an al mandatului prezidențial al lui Vladimir Putin, în 2024. Oficialii au prezis că, în cadrul programului, patru din cinci ruși vor avea un profil digital până în 2025.