ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sârbii nu au fost singurele victime ale bombardamentelor NATO din 1999 asupra fostei Iugoslavii. Printre cei care au avut de suferit de pe urma miilor de rachete cu uraniu sărăcit lansate de Alianță asupra poporului sârb se numără și militari occidentali, trimiși de guvernele lor în misiune în fosta Iugoslavie. Este cazul  colonelului italian Emerico, Maria Laccetti, reprezentant al Crucii Roșii din Italia,  care a fost diagnosticat cu o tumoare gigant la plămâni, după ce s-a întors din Kosovo, relatează site-ul b92.net.

Tumoarea ar fi o consecință directă a expunerii la radiațiile cu uraniu la care a fost supus aici.

Bombele cu uraniu sărăcit au fost folosite de NATO în timpul bombardamentelor asupra Serbiei, din martie până în iunie 1999.

Laccetti a plecat din Kosovo, revenind la Roma în iulie 1999.  În timpul misiunii sale din fosta provincie sârbă, italianul asigura asistență populației din Kosovo și Metohija. Este convins că tumoarea cu care a fost diagnosticat a fost provocată de inhalarea particulelor contaminate în urma loviturilor aeriene.

Laccetti a povestit pentru presa sârbă că a început să se confrunte cu probleme de respirație încă din noiembrie 1999, fiind diagnosticat cu o „tumoare gigantică”  la sfârșitul lunii decembrie.

„Am fost spitalizat pe 1 ianuarie. Diagnosticul a fost o formă severă de neoplazie - limfom non-Hodgkin”, a declarat Laccetti pentru Vecernje Novosti. Apoi a început chimioterapia și radioterapia, iar tumoarea s-a diminiat  cu 95%.

Italianul are, de asemenea, probleme serioase cu articulațiile și oasele. Un șold i-a fost deja înlocuit cu o proteză. „S-ar putea să am nevoie de o intervenție chirurgicală și la celălalt șold, și să am o proteză”, a spus Laccetti.

După o lungă bătălie în justiție, o instanță din Roma i-a acordat în 2009 lui Laccetti statutul de „victimă a datoriei”,  descoperindu-se că problemele de sănătate au fost provocate de expunerea la  radiațiilor ionizante. Pentru asta a primit despăgubiri parțiale în 2012.

Conform unui ziar italian citat de presa sârbă, în martie 2009 existau 2588 de soldați italieni care s-au îmbolnăvit din cauza expunerii la uraniu sărăcit, iar 171 dintre ei au murit.

Datele cele mai recente arată că peste 359 de soldați italieni au murit și  4.000 de persoane s-au îmbolnăvit, începând din 1999, în urma expunerii la uraniu sărăcit, aruncat de NATO în special asupra fostei provincii sârbe Kosovo.

În iunie 2017, o echipă internațională de avocați anunța că a pregătit o acțiune legală în instanță împotriva Alianței Nord Atlantice pentru folosirea uraniului sărăcit în timpul bombardamentelor din 1999 asupra fostei Iugoslavii.  Tribunalul Internațional pentru fosta Iugoslavie a recunoscut că au existat dovezi privind utilizarea uraniului sărăcit în proiectilele aruncate de NATO în timpul bombardamentelor din 1999.