ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficialii belgieni au temeri majore  privind securitatea centralelor nuclerare aflate pe teritoriul țării, motiv pentru care guvernul a dispus ca toți cetățenii de pe teritoriul Belgiei să primească, preventiv, pilule cu iod.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Maggie De Block, care a precizat că măsura face parte dintr-un plan al Guvernului, de prevenire a accidentelor nucleare. Potrivit acesteia, raza de distribuire a pilulelor trebuie extinsă de la 20 la 100 de kilometri în jurul centralelor nucleare și a reactoarelor de pe teritoriul Belgiei, scrie RT.

Germania și Luxemburgul au cerut, zilele trecute, Belgiei să întrerupă activitatea la cel puțin două din reactoarele sale nucleare pentru teste suplimentare. În ultimii ani, în Belgia, centralele nucleare au fost închise de mai multe ori, din cauza unor defecțiuni tehnice și a vechimii acestora.

În martie, guvernul olandez a decis să distribuie pilule cu iod persoanelor sub 18 ani și femeilor însărcinate care locuiesc pe o rază de 100 kilometri în jurul centralelor nucleare de pe teritoriul Olandei.

În caz de accident nuclear, tabletele de iod stabil protejează glanda tiroidă împotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat prin intermediul alimentelor și al apei potabile și reduc riscul apariției cancerului tiroidian.